Program inkluzije i u školi „Edhem Mulabdić“


22. 5. 2019

Kroz kulturne i sportske sadržaje i u Osnovnoj školi „Edhem Mulabdić“ održana je radionica o programu inkluzije osoba s invaliditetom.

Kao što smo već pisali, projekat perdviđa seriju edukativnih predavanja o problemima s kojim se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom, za sve učenike četvrtih razreda sa područja Starog Grada. Ovaj projekat već sedam godina organizuje Služba za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj Općine Stari Grad u saradnji sa Sportskim društvom slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo. Ideja projekta je da se starogradski osnovci upoznaju sa problemom bijelog štapa, predstave im se pomagala kojima se slijepe osobe služe, ali i sportske discipline kojima se bave. Učenicima je prvo govorila prof. Sena Okić, koja predaje historiju u Centru za slijepe Nedžarići. Ona je predstavila historijat Brajevog pisma (Luj Braj), koje slijepe osobe koriste da čitaju, što im u mnogome olakšava život i daje mogućnost za obrazovanje. „Današnja tehnologija nam mnogo pomaže, zahvaljujući glasovnom čitaču, mogu bez problema pisati i pratiti mailove i poruke na svom laptopu, što i vi svakodnevno radite“, kazala je profesorica i pokazala zainteresovanim učenicima kako koristi svoj laptop.

Potom je Zoran Ðukić, selektor Kuglaške reprezentacije slijepih BiH, djeci pričao o životu slijepih ljudi, da on jeste težak, međutim uz podršku okoline, taj hendikep ne predstavlja nikakvu prepreku da slijepa osoba stekne prijateljstva, obrazovanje, svoje mjesto u društvu, pa čak i da se uspješno bavi sportom. „Postoje mnogobrojni sportovi kojima se slijepe osobe bave i takmiče na mnogobrojnim turnirima i olimpijadama, fudbal, kuglanje i pikado su samo neki“, rekao je Ðukić, te je posebnom zvučnom loptom organizovao kratki fudbalski meč za oduševljene starogradske osnovce. Predavanje je završeno izlaganjem Kenana Kudusa, predsjednika Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo. On je djeci ponovio koliko je bitno da uvijek budu spremni da pomognu slabovidnoj osobi i nađu joj se pri ruci ukoliko je potrebno. Zatim je uz pomoć učenika organizovao demonstraciju o važnosti sluha prilikom kretanja slabovidne osobe, a potom i šahovski meč sa starogradskim osnovcima.. Projekat se nastavlja u septembru za preostale starogradske osnovne škole.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630