Stanovnici Mošćanice iznosili probleme općinskoj administraciji: gradski prevoz, infrastruktura, divlje deponije


29. 3. 2019

Sastanci sa građanima mjesnih zajednica Starog Grada nastavljeni su sinoć susretom građana i općinske administracije u mjesnoj zajednici Mošćanica. Mošćanica je najveća i najbrojnija starogradska mjesna zajednica, pa je i sastanak trajao znatno duže od predviđenog, a građani su govorili o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Većina prisutnih iznijela je problem javnog prevoza. Iako je upravo zahvaljujući zalaganjima Općine Stari Grad ovo naselje dobilo gradski prevoz (Centrotrans) prije nekoliko mjeseci, a nakon višegodišnjeg neredovnog funkcionisanja javnog gradskog prevoznika, građani traže izmjene linija i redova vožnje. Najveća zamjerka je što vozilo saobraća svaka dva sata, te insistiraju na promjeni reda vožnje. S obzirom da se radi o prevozniku koji je u privatnom vlasništvu, ekonomska opravdanost linija je osnova za raspored vožnje i linije. Građanima je objašnjeno da prevoznik uvodi red vožnje u skladu sa svojim mogućnostima i procjenama, a stanje je moguće promijeniti jedino izmjenom važećeg pravilnika na nivou Kantona Sarajevo i nadležnog ministarstva. U tom slučaju, prevozniku bi se subvencionirao dio troškova kao što je to i dosad bio slučaj sa prethodnim, javnim preduzećem. Građanima je sugerisano da i oni zatraže rješavanje ovog problema od viših nivoa vlasti.

U više navrata zatraženo je asfaltiranje određenih ulica ili krakova ulica, te je građanima naglašeno da se ovi radovi izvode u skladu sa četverogodišnjim planom i programom ulaganja u infrastrukturu, ali će se njihovi zahtjevi razmotriti i ispuniti u određenoj mjeri. Među prioritete stavljen je krak ulice Hadžijska ravan u kojem živi dosta starih i bolesnih lica, a kojima je zbog nepristupačnosti terena onemogućan prolazak vozila Hitne pomoći i drugih. Među prioritetima su i Brusulje, saobraćajnica prema entitetskoj liniji koja je također u lošem stanju, a gdje su ove godine planirana značajna ulaganja i radovi u toku građevinske sezone.

Govoreći o putnoj infrastrukturi, građani su u više navrata istakli problem u ulici Streljačka gdje se gradi rezidentno naselje, te zbog prolaska kamiona sa različitim materijalima, ogromne težine, dolazi do pucanja vodovodnih i drugih instalacija i propadanja asfalta. Po ovom pitanju građani su dobili čvrsta uvjerenja općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića da investitor radova mora sanirati svu nastalu štetu, a osim toga po završetku izgradnju napravit će se nova saobraćajnica. „Garantujem vam da investitor neće dobiti upotrebnu dozvolu dok se ulica i cijeli prostor ne dovedu u zadovoljavajuće stanje,“ kazao je načelnik Hadžibajrić.

Na Mošćanici su problem i divlje deponije, a građani su ukazali na one koje se strvaraju na ulazu od Kozije ćuprije, u ulici Hladivode, kasarni Faletići.

Međutim, ono što građanima podjednako smeta je i onečišćenje opjevane rijeke Mošćanice kojom se ponose. Mnogu su saglasni u tome da je vrelo i korito puno otpada i da se voda zagađuje, te je predložena akcija čišćenja. Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić predložio je građanima organizaciju akcije čišćenja vrela i korita Mošćanice u kojem će učestvovati svi iz ove mjesne zajednice, ukoliko to žele, a Općina će osigurati finansijska sredstva.

Sastanku u MZ Mošćanica prisustvovali su općinski načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, sekretar organa državne službe Alma Destanović, šefica Stručne službe kabineta Aida Bajramović, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Adis Hadžović, pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne poslove, katastar i stambene poslove Dženana Šarčević, pomoćnica načelnika za urbanizam Amela Kulaglić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijlanu zaštitu Safija Šehović, pomoćnica načelnika za odnose s javnošću i IS Almedina Porča, šefica Odsjeka za lokalni razvoj Selma Velić, te v.d. šefa Sektora za poslove mjesnih zajednica Mirnes Imamović. Prisutni su bili i vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad Ekrem Kaljanac, Muamer Mekić, Said Katica i Alma Jašarević.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630