Iako bez nadležnosti i obaveze, Općina će pokušati riješiti probleme na Bistriku


07. 3. 2019

Prostorije mjesne zajednice Bistrik sinoć su bile premale da prime sve građane koji su željeli prisustvovati sastanku sa općinskim rukovodstvom na čelu sa načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem.

Uvod u sastanak je, po običaju, pripao Adisu Hadžoviću, pomoćniku načelnika za investicije i komunalne poslove: „U komunalnu infrastrukturu i investicijske projekte na području mjesne zajednice Bistrik posljednjih deset godina uloženo je 2,2 milona KM. Samo za potpunu rekonstrukciju Franjevačke ulice, kao i rekonstrukciju kanalizacione mreže u ulicama Bistrik basamaci (Bistrik potok), od džamije Jedileri, do raskrsnice sa ulicom Balibegovica i dio ulice Bistrik, do skretanja u ulicu Kurtin sokak Općina je investirala skoro 350.000 KM“, kazao je Hadžović. Općina Stari Grad je izdvojila skoro 107.000 KM za restauraciju At mejdana, a zahvaljujući prijateljskim odnosima sa turskim gradom Bursa izgrađena je Bakr babina džamija zajedno sa arheološkim kompleksom, što je vrijedilo skoro 900.000 KM. Vrlo brzo na području mjesne zajednice Bistrik počinju dva kapitalna projekta višemilionske vrijednosti, rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad i izgradnja nove sportske sale za OŠ „Edhem Mulabdić“.

Nakon urađenih i planiranih projekata uslijedila su pitanja građana, Bistričani su predstavili komunalne i infrastrukturne probleme u ulicama Budžak, Isevića sokak, Balibegovica, Bistrik basamaci, za šta je obećano konkretno djelovanje na terenu. Građani Bistrika su ukazali i na nedostatak dječijih igrališta. Sastanku je prisustvovala Selma Velić, šefica Odsjeka za lokalni razvoj, zahvaljujući kojem je u posljednjem vremenskom periodu izgrađen veliki broj dječijih igrališta u Starom Gradu. „Svjesna sam i potpuno se slažem sa vama Bistričanima, međutim problem je nedostatak adekvatnog javnog prostora na kojem bismo mogli graditi. U saradnji sa vama građanima, kao i sekretarom Mjesne zajednice Bistrik, ćemo izvršiti detaljnu analizu terena kako bismo pronašli prostor gdje bismo napravili novo igralište za naše mališane na Bistriku“, kazala je Velić

Kao i na prethodnim sastancima u mjesnim zajednicama, adresa za veliku većina problema apsolutno nije Općina Stari Grad. To su neočišćene ulice, loše zimsko održavanje, nelegalno parkiranje, odlaganje otpada, opasna i prebrza vožnja, pogotovo u ulici Bistrik, opasni ruševni objekti u privatnom vlasništvu, pitanja sigurnosti građana i održavanja zgrada kolektivnog stanovanja. Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić se zahvalio Bistričanima što su u velikom broju došli da razgovaraju sa predstavnicima svoje lokalne samouprave: „Adresa za nabrojane probleme su u velikoj mjeri kantonalna preduzeća i ministarstva, ali su i rezultat opće nekulture građana kojoj svakodnevno svjedočimo. Općina zakonski ne smije vršiti građevinsko uređivanje zgrada kolektivnog stanovanja, jer je to isključivo obaveza stanara i upravitelja tih zgrada. Ukoliko bismo to i učinili, odmah bismo imali obavezu uređivanja svake privatne stambene kuće“, kazao je načelnik Hadžibajrić i dodao da i pored očitih činjenica, Općina Stari Grad će saslušati svoje građane i djelovati u okviru realnih mogućnosti.

Sljedeći sastanak će se održati sa građanima u prostorijama mjesne zajednice Sedrenik, u srijedu, 13.03., u 19:30 sati.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630