Izložba „Jedne noći u decembru“


25. 12. 2018

Najljepša ulica u glavnom gradu BiH, Štrosmajerova, u srijedu će (26. decembra, 2018. godine) na sebi svojstven način ispisati historiju onog što Sarajevo čini gradom, a to su ljudi. Upravo u ovoj ulici, po prvi put na ovakav način, bit će otvorena izložba koja ni jednog posjetioca zasigurno neće ostaviti ravnodušnim. Izložbom simboličnog naslova „Jedne noći u decembru“ bit će obilježeno 70 godina od rođenja šansonjera, pjesnika, omiljenog bosanskohercegovačkog i ex jugosovenskog kantautora Kemala Montena.

Predviđeno je da izložba bude prezentirana na otvorenom prostoru duž cijele Štrosmajerove ulice kao poklon građanima Sarajeva ali i brojnim gostima koji su u predpraznično vrijeme posjetioci grada.

Prema riječima autorice projekta i izložbe Amine Abdičević i grafičkog dizajnera Branka Dursuma bogata arhivska dokumentacija, koju im je za potrebe izložbe ustupila porodica Monteno, kojoj se i ovom prilikom neizmjerno zahvaljuju, bila je veoma inspirativna za istraživački rad. Kroz mnogobrojne privatne fotografije nastale u trenucima porodične sreće i neobaveznim druženjima sa prijateljima, foto –dokumentaciju sa brojnih Montenovih nastupa na muzičkim festivalima i manifestacijama, novinske članke i kritike, rukopise pjesama, LP produkciju, nagrade i priznanja, lične predmete Kemala Montena kao i brojne druge trodimenzionalne eksponate, javnosti će biti prezentiran samo dio bogate i uspješne muzičke karijere ovog velikana muzičke scene. Kemal Monteno koji je svojim kompozicijama donosio na dar kontinentalni šmek italijanske kancone i bosanskog sevdaha, bio je ambasador Sarajeva zbog kojeg su mnogi zavoljeli Sarajevo kao svoj grad.

Tim koji je učestvovao u realizaciji projekta Amina Abdičević i Branko Dursum zahvalili su svim institucijama koje su pomogle realizaciju izložbe.

„Prva institucija koja je prepoznala značaj ovog projekta je Općina Stari Grad Sarajevo. Na čelu sa načelnikom gospodinom Ibrahimom Hadžibajrićem koji je, cijeneći lik i djelo Kemala Montena, vlastitom agilnošću omogućio da ovaj projekat dobije temelje uz svesrdnu pomoć svojih prvih saradnika iz općinskog Sektora za lokalni razvoj ove općine, projekat je uspješno realiziran. Značaj projekta su prepoznali i Turistička zajednica Kantona Sarajevo na čelu sa gospodinom Midhatom Hubijarom direktorom ove institucije, Općina Centar i njen načelnik Nedžad Ajnadžić, kao i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo sa ministrom Mirvadom Kurićem“, istakli su Abdičević i Dursum.

Ovaj tim vjeruje da će priča o Kemalu Montenu,velikom umjetniku koji je obilježio epohu i Sarajevo ovjenčao slavom, ponovo probuditi uspavane emocije koje su skoro i zaboravljene.

„Sa ponosom i radošću pozivamo sve građanke i građane Sarajeva da nam se pridruže na svečanom otvorenju izložbe i sa nama podijele radost susreta Sarajeva sa svojim legendama koje su svojim autorskim, kompozitorskim i umjetničkim djelovanjem učinile da Sarajevo stekne ugled muzičke prijestonice tadašnjeg vremena! Vidimo se 'JEDNE NOĆI U DECEMBRU! Svečano otvaranje izložbe bit će upriličeno u srijedu u Štrosmajerovoj ulici s početkom u 19h“, najavio je tim koji je učestvovao u realizaciji ovog događaja.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630