Svečano obilježena godina rada Centra za zdravo starenje


04. 9. 2018

Centar za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad danas je u svojim prostorijama proslavio prvu godišnjicu rada. Uz brojne korisnike, slavlju su prisustvovali načelnici općina Stari Grad i Centar, Ibrahim Hadžibajrić i Nedžad Ajnadžić.

Na današnji dan prije tačno godinu dana, dva rukovodioca centralnih gradskih općina su potpisali Ugovor o partnerstvu, čime je počeo sa radom Centar za zdravo starenje u ulici Muhameda Kantardžića 3 (zgrada Svjetlosti). Općina Centar je obezbijedila prostor od oko 200m2, a zajedničkim finansiranjem se održavaju brojne aktivnosti. Centar za zdravo starenje je za vrlo kratko vrijeme postao jako popularno mjesto za druženje pripadnika treće životne dobi iz Centra i Starog Grada. Danas Centar broji skoro 300 članova, od kojih su 200 vrlo aktivni. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je, uz čestitke svim korisnicima, izjavio kako je Centar za zdravo starenje najbolji dokaz kako dvije susjedne lokalne samouprave mogu realizovati korisne projekte kada ima obostrane volje: „Trenutno smo u pregovorima za rukovodstvom Općine Centar da otvorimo još jedan sličan servis, vjerovatno opet na teritoriji općine Centar, s obzirom da u Starom Gradu imamo manjak ovakvih prostora“. Načelnik Hadžibajrić je govorio i o važnosti brige za osobe treće generacije: „Briga za starije treba biti usađena u svakog čovjeka i dio kućnog odgoja, jer kako se odnosimo prema svojim roditeljima, na isti način se trebamo odnositi i prema ostalim osobama starije životne dobi. Na kraju krajeva, svi ćemo doći u te godine, jer niko ne ide u mladost, već u starost i bit će nam važno hoćemo li imati nekoga da i nama pomogne“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je čestitao korisnicima, a pogotovo koordinatorima i ostalim uposlenicima Centra za zdravo starenje: „Ovaj centar je jedno veliko hvala našim nanama, dedama i bakama, što su svojim napornim radom ulagali u mlađe generacije. Vi definitivno zaslužujete bolje, a mi iz lokalne samouprave ćemo se truditi da unaprjeđujemo rad ovakvih mjesta i otvaramo nova“, poručio je načelnik Ajnadžić, te je zatim podijelio priznanja za najstarijeg, te najaktivnije članove centra. Potom je uslijedio i revijalni dio proslave, zapjevao je hor „Ruže“, koji djeluje pri centru, a pridružili su im se akteri prošlomjesečnog koncerta „Bistrička raja“ Semir Cerić Koke, Amela Zuković i Kemal Hasić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630