Trebevićka žičara - simbol Sarajeva i Starog Grada ponovo u funkciji


05. 4. 2018

Trebevićka žičara, ili uspinjača kako su je mnogi znali zvati, vraća se Sarajevu i Starom Gradu nakon 26 godina, a prve vožnje za građane i turiste počinju sutra... Mi smo imali priliku provozati se obnovljenom Trebevićkom žičarom, jednim od najvećih simbola ovog grada i države, malo ranije, te vam prenosimo utiske. Nakon toliko godina, naši građani i turisti konačno će ponovo moći sjesti u čuvenu Trebevićku žičaru i odvesti se do „pluća Sarajeva“ – prelijepe planine Trebević, a za vrijeme te vožnje će Sarajevo posmatrati „kao na dlanu“.

Ideja o revitalizaciji Trebevićke žičare pojavila se odmah nakon rata, ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i značajnih finansijskih sredstava koja su bila potrebna za obnovu, na to se ipak čekalo dugi niz godina.  U aprilu 2016. godine zvanično je počela obnova Trebevićke žičare, a svečano otvorenje je zakazano za sutra, 6. april, Dan grada Sarajeva.

Općina Stari Grad oduvijek je isticala svoje opredjeljenje i podršku za realizaciju ovog projekta

U prethodnom periodu, sve općinske službe stavljene su u funkciju obezbjeđivanja potrebne dokumentacije za izgradnju Trebevićke žičare, a prema nalogu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića ti zahtjevi tretirali su se kao prioritetni, te su se rješavali u roku od sedam dana. Pokrenuta je procedura i izmijenjeni su regulacioni planovi, izdata je  potrebna dokumentacija – urbanističke i građevinske dozvole, a u rekordnom roku je završena ekspropijacija nekretnina za polazne i dolazne stanice – oko 30 parcela. Podrška projektu Trbevićke žičare nije bila samo u administrativnom smislu, već i finansijskom. Općina Stari Grad uplatila je u decembru prošle godine pola miliona konvertibilnih maraka za izgradnju Trebevićke žičare, a nakon toga je Gradskoj upravi dodijelila na korištenje prostor Vidikovca na period od 25 godina – bez naknade. Gradskoj upravio dodijeljen je kompletan prostor Vidikovca površine 1.750m2.

Prvobitna Trebevićka žičara izgrađena je 1959. godine, povezivala je Bistrik na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem, smještenim na 1.160 metara na Trebeviću. Sa dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara u to vrijeme bila je najveća u regionu, vožnja je trajala oko 12 minuta, a imala je oko 50 kabina. Trebevićka žičara je potpuno uništena tokom rata i opsade Sarajeva.

Sadašnja instalacija žičare ima 33 kabine kapaciteta 10 osoba, vozit će brzinom od pet metara u sekundi, što znači da će vožnja trajati oko sedam minuta, a od polazne stanice ima 10 velikih stubova. Po riječima inžinjera i graditelja,  sajla, vučno i noseće uže, kao i zračni kabl (koji služi za komunikaciju između brdske i dolinske stanice) su najbolje kvalitete. Očekivanja su da će žičaru koristiti oko pola miliona korisnika godišnje. U projekat je uloženo blizu 15 miliona KM.

U nastavku pogledajte video
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630