Ulica na Bistriku od danas nosi ime šehida Muhameda Basare


09. 3. 2018

Ulica u starogradskom naselju Bistrik, u blizini Gazi Mehmed-begove džamije i Bistričke česme, od danas nosi naziv po šehidu Muhamedu Basari. Istovremeno, pored table sa nazivom ulice danas je postavljena i tabla sa imenima sedam šehida iz ovog naselja koji su dali svoje živote za odbranu grada i države i ukopani su pored Gazi Mehmed-begove džamije.

Odluku o izmjeni naziva ulice, odnosno preimenovanju, donijela je Skupština Kantona Sarajevo, a na inicijativu Savjeta Mjesne zajednice Bistrik i Udruženja „Organizatori i pokretači otpora“ Stari Grad, koju je podržalo Općinsko vijeće Stari Grad.

Svečanom otkrivanju ploča sa nazivom ulice i imenima šehida prisustvovali su članovi

Udruženja „Organizatori i pokretači otpora“ Stari Grad, „Zelenih beretki“, „“Bosne 22“, porodica i brojni građani.

Prema riječima Basarine sestre, Nermane, njen brat poginuo je na padinama Trebevića, u 23. godini života, a među prvima se stavio u odbranu zemlje. „Bio je lijep i pametan momak, brzo je živio i volio je svoju raju, Sarajevo i porodicu. Rekla bih da je za te svoje tri ljubavi dao život. Bio je posvećen borbi za prava mladih, nejakih i slabih i mislim da je to bilo presudno u njegovoj odluci da se odmah stavi u odbranu zemlje,“ kazala je Nermana. Dodala je da njeni roditelji nisu dočekali ovaj dan, ali da bi zasigurno bili ponosni, kao što je i ona.

Da je ovo važan dan za cijelo naselje potvrdio je i Mirsad Handžar predsjednik Udruženja „Organizatori i pokretači otpora“ Stari Grad.“Ovo je veliki dan za cijelu našu mahalu. Dobili smo ulicu Muhameda Basare i postavili tablu sa imenima šehida iz naše mahale. Basara je bio dobar momak, sportista i vjernik, član Bosnae 22 i Zelenih Beretki, a poginuo je u 23.godini života. Drago mi je što je danas dobio svoju ulicu,“kazao je Handžar.

Inače, ulica se ranije zvala Muhameda Enveri Kadića, a od danas nosi naziv Muhameda Basare. Ranije je još jedna ulica na Bistriku dobila ime po šehidu. Naime, bivši krak ulice Bistrik potok danas nosi naziv po šehidu Namiku Burazeroviću.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630