Počelo rušenje objekta u ulici Patke br.18.


06. 12. 2017

Prethodnog vikenda došlo je do urušavanja fasade i dijela zida ruševnog objekta u ulici Patke br.18, na Kovačima. Služba civilne zaštite Općine Stari Grad odmah je izašla na lice mjesta, te su postavljene table i trake upozorenja, kako bi se upozorili građani na opasnost.

Također, konstatovano je da se radi o objektu koji je u privatnom vlasništvu te da je Služba za komunalne i inspekcijske poslove prije nekoliko mjeseci vlasniku uručila rješenje o otklanjanju opasnosti od rušenja ovog objekta. S obzirom da je vlasnik preuzeo rješenje, zakonski snosi svu odgovornost za eventualne posljedice. Ponovo je ista služba u oktobru donijela zaključak o rušenju, međutim vlasnik nije reagovao.

Općina Stari Grad više neće tolerisati neodgovorno ponašanje vlasnika ruševnih objekata koji svojim postupcima dovode u opasnost živote i imovinu ljudi. Nakon urušavanja koje se desilo u subotu, Općina Stari Grad je ponovo kontaktirala vlasnika objekta kako bi ga upozorili da će biti angažovana specijalizirana firma koja će izvršiti rušenje objekta do temelja, a na teret vlasnika. Umjesto toga, vlasnik je odlučio sam ukloniti ruševni objekat i prijeteću opasnost, te su radovi na terenu počeli jutros. Nadležna općinska služba je na terenu i nadgleda izvođenje radova.

Općina ne može djelovati na privatnoj imovini, niti rušiti objekte koji imaju privatnog vlasnika. Ipak, u slučaju da vlasnik ne postupi prema rješenju, a radi se o direktnom ugrožavanju ljudi i imovine, te hitnim mjerama, Općina poduzima nužne mjere i angažuje specijalizirane firme za rušenje, a na teret vlasnika.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630