Pčelar Sead Džuho: Pčela je nevjerovatno Božije stvorenje


07. 7. 2017

Preko 15 godina pčelar Sead Džuho, u starogradskoj mjesnoj zajednici Hrid-Jarčedoli, u ulici Pogledine, odakle se pruža nevjerovatan pogled na čitav grad, proizvodi vrhunski med od biljaka specifičnih za taj prostor. Pčelarstvo je njegov izbor još od djetinjstva i zbog toga mu nije bilo teško odlučiti da se ozbiljno počne baviti ovim poslom. Džuho nam je kazao da lokalitet gdje se proizvodi med, odnosno klima tog prostora ima presudan uticaj: „Ova jugoistočna strana Sarajeva, na kojoj se nalaze moje košnice, vrlo je bogata raznovrsnom pašom i rijetkim biljem. Izdvojit ću drijenjak, maslačak, voćni behar, bagrem, lipu, livadu, četinu, majčinu dušicu i glog. Neke od tih biljaka sam i sam posadio oko košnica, jer ih vole pčele, a i ukrašavaju mi baštu oko kuće. Imam i grmlja kadulje, nane, mente, a tu su i ljubičice i majčina dušica. Ali, sa druge strane veća nadmorska visina ovog lokaliteta ne dozvoljava vegetaciji da se budi i raste ranije, što je možda i jedina mana,“ kaže Džuho. Međutim, zbog svih tih faktora njegov med je univerzalni spoj svih biljaka u okruženju i to mu daje visoki kvalitet sa izuzetno ljekovitim svojstvom.

Pčelarska oprema od Općine Stari Grad

Džuho poručuje svima da, ukoliko su u mogućnosti i nemaju zdravstvenih prepreka, počnu da se bave pčelarstvom uz zanimljiv primjer: „Svaka grana poljoprivrede znači temeljit posao i odgovornost, recimo krupna stoka zahtijeva jako mnogo brige, od posjedovanja prostora i većeg objekta, pa do svakodnevnog hranjenja, izvođenja na pašu, čišćenja. Pčela je sa druge strane zaista nevjerovatno Božije stvorenje, jer sve što sam naveo za krupnu stoku ona sama radi i donosi nam med koji je neprocjenjiv za zdravlje“ bile su Džuhine riječi.

Govoreći o proizvodnji meda, Džuho kaže da ona ovisi o o vremenskim prilikama, pa je prošla godina bila jako loša za pčelare. „Sve što sam proizveo prošle godine je bilo za potrebe naše uže porodice. Posebno izdvajam 2012. i 2013. godinu kada sam imao zaista rekordnu proizvodnju - oko 12 do 15 kg meda po košnici. Od prodaje sam uspio podmiriti sve troškove. Srećom, od Općine Stari Grad posljednje dvije-tri godine dobijam pčelarsku opremu, što je zaista za svaku pohvalu.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630