Općine Stari Grad i Centar zajedno otvaraju Centar za zdravo starenje


29. 3. 2017

Prvi Centar za zdravo starenje namijenjen osobama treće životne dobi sa područja dvije općine - Centar i Stari Grad Sarajevo, bit će otvoren u zgradi Svjetlosti, na adresi Muhameda Kantardžića br.3/I. Radi se o zajedničkom projektu dvije općine, a osobama treće životne dobi nove prostorije bit će na raspolaganju nakon što se uradi adaptacija.

Memorandum o saradnji na realizaciji projekta Centar za zdravo starenje potpisali su danas načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

“Veliko je zadovoljstvo ozvaničiti započetu sinergiju sa prijateljskom i bratskom Općinom Stari Grad, a u interesu naše navrijednije populacije. Želimo im omogućiti što bolje uslove za kvalitetan život u trećoj dobi,” kazao je načelnik Ajnadžić. Za saradnju dvije općine kazao je da je dogovorena veoma brzo. “Brzo sam se dogovorio sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem u želji da zajednički ostvarimo ovaj cilj i penzionerima obje općine učinimo život lakšim i ugodnijim. Veličina ovog prostora je oko 200m2 i potrebni su mu određeni radovi, a mi ćemo učiniti sve u našoj moći da ga svečano otvorimo početkom maja ove godine,”kazao je Ajnadžić.

Hadžibajrić se zahvalio Ajnadžiću što je ponudio prostorije za budući Centar za zdravo starenje koje se u vlasništvu Općine Centar, jer će zahvaljujući ovom projektu biti djelimično riješen problem penzionera iz Starog Grada. „Mi, nažalost, na području naše općine nemamo adekvatan prostor koji bi pretvorili u ovakav centar, stoga hvala načelniku Ajnadžiću i drago mi je što počinjemo ovaj projekat. Općina Stari Grad će svakako participirati u budućem radu ovog centra i finansirati određene radove i troškove, a nadam se da ćemo u što kraćem vremenskom roku ovaj Centar i otvoriti,“ kazao je Hadžibajrić. Prema procjenama, u Starom Gradu je oko 7.000 penzionera.

Saradnju općina pozdravili su i predsjedavajući općinskih vijeća Centar i Stari Grad, Karolina Karačić i Jusuf Pušina. Karačić je kazala da su prije dva dana imali sjednicu na kojoj je predstavljen izvještaj o radu Centra za zdravo starenje koji se nalazi na Marijin Dvoru, te je čestitala rukovodstvu na uspješnom vođenju. ”Zaista su vrijedni, aktivni i mi ćemo to podržavati i nastojati da što više ovakvih centara otvorimo, tako da imaju što više prostora da ostvare svoju participaciju u društvu iako više nisu radno aktivni,”kazala je Karačić.

“Općine Centar i Stari Grad su ‘kičma’ Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Jedna ovakva saradnja ukazuje da je život u Bosni i Hercegovini moguć za sve njene građane koji je vole, poštuju i u njoj žele da žive. Oni koji nas ne vole, neka uče od nas i nek uče od onih koji nas vole. Zadovoljstvo mi je što sam danas prisutan ovdje, a mojim penzionerima želim dug i uspješan život,” izjavio je danas predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina.

Općine Stari Grad i Centar zajednički će obezbijediti sredstva potrebna za implementaciju ovog projekta, u jednakim iznosima, a Centar za zdravo starenje bit će dostupan stanovnicima treće životne dobi s područja obje općine.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630