Posjetili smo Muzej ratnog djetinjstva u Logavinoj


31. 1. 2017

Muzej ratnog djetinjstva, prvi ovakve vrste u svijetu, koji se nalazi u starogradskoj ulici Logavina 32, od danas je zvanično otvoren za sve zainteresovane posjetitelje. Muzej ratnog djetinjstva je jedinstvena institucija, jer se jedini u svijetu bavi isključivo odrastanjem i iskustvima djece u ratu. Ovim je dodatno obogaćena muzejska ponuda na području općine Stari Grad gdje se već nalazi Galerija 11/07/95, Muzej posvećen ratnim i civilnim zarobljenicima 92-95, te mnogi depadansi Muzeja grada Sarajeva.

Posjetili smo danas Muzej ratog djetinjstva gdje nam je izvršna direktorica Amina Krvavac kazala da je objekat tek od danas otvoren za širu javnost. Dosad su muzej već posjetile osobe koje su učestvovale u samom stvaranju kolekcije, te partneri i prijatelji ovog projekta, koji su omogućili da ova ideja postane stvarnost. „Ovdje se trenutno nalazi 50 predmeta, mnogobrojne priče i svjedočenja iz čitave Bosne i Hercegovine. Planiramo svaka tri mjeseca vršiti određenu rotaciju, da bi predstavili sve materijale i svjedočenja koje posjedujemo“ dodala je direktorica Krvavac. Također pozvala je sve one koji imaju želju da podijele predmete i priče, te tako obogate muzejsku kolekciju, da se obrate muzeju, ili ih konktiraju preko web ili Facebook stranice.

Već se najavljuju organizovane grupe učenika za posjete

Muzej ratnog djetinjstva je otvoren svakog dana, osim ponedjeljka, od 11 do 19 sati. Ulaznice za muzej se kupuju na muzejskoj recepciji, za odrasle osobe cijena iznosi 10 KM, dok popust od 50% mogu ostvariti redovni studenti, đaci i penzioneri. Direktorica Krvavac ističe da postoje i grupne ulaznice: „Već za sutra imamo najavljeno 90 đaka jedne osnovne škole iz Sarajeva, u tom slučaju cijena ulaznice je 2 KM po učeniku“. U muzeju su svjesni da je veliki posao pred njima da upoznaju javnost o njihovom postojanju: „Muzej ratnog djetinjstva se nalazi u srcu grada, međutim ipak je malo dalje od glavne šetnice. Planiramo, u saradnji sa nadležnim službama Općine Stari Grad, uraditi određene signalizacije kako bi privukli što veći broj posjetitelja, pogotovo stranih turista“ ističe direktorica Krvavac.

Podsjećamo da je Općinsko vijeće Stari Grad na 42. sjednici, održanoj 31. avgusta prošle godine, usvojilo Prijedlog odluke o dodjeli u zakup poslovnog prostora u ulici Logavina br. 32 Udruženju “Urban”, a u svrhu realizacije projekta osnivanja Muzeja ratnog djetinjstva. Prije toga je utvrđeno da je Projekat osnivanja"Muzeja ratnog djetinstva" od strateškog interesa za Općinu Stari Grad Sarajevo. Ubrzo nakon usvajanja Prijedloga odluke, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Udruženja “Urban” Jasminko Halilović su potpisali i Ugovor o zakupu poslovnih prostorija gdje se sada i nalazi Muzej ratnog djetinjstva.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630