Reakcija na tekst “Općine ne plaćaju račune za vodu iz javnih česmi u Sarajevu”


02. 11. 2016

 Povodom teksta objavljenog 01.11.2016. godine na portalu n1info.com, pod naslovom “Općine ne plaćaju račune za vodu iz javnih česmi u Sarajevu”, gdje je navedeno da je Općina Stari Grad dužna platiti račune za tri javne česme i jednu fontanu KJKP”Vodovod i kanalizacija”, Općina Stari Grad Sarajevo, putem Sektora za odnose s javnošću i IS uputila je danas reakciju. Portal n1info.com prenio je ovu reakciju u cjelosti, a možete je pročitati u nastavku.
Prema Zakonu o komunalnim djelatnostima (Službene novine Kantona Sarajevo, br.14/16.) održavanje javnih česmi i fontana, javnih kupatila i javnih nužnika (Član 9.) obezbjeđuju Grad i općine u njegovom sastavu. Istim članom propisano je da će grad i općine u njegovom sastavu posebnim propisom urediti međusobne odnose i druga pitanja u cilju obezbjeđivanja obavljanja komunalnih djelatnosti. Obavještavamo vas da do danas takav propis nije definisan, niti je potpisan između Općine Stari Grad Sarajevo i Grada Sarajevo.
Imajući to u vidu, Općina Stari Grad Sarajevo postupa u skladu sa Odlukom o izgradnji, rekonstrukciji i održavanju javnih česmi i fontana, javnih kupatila i javnih nužnika (Službene novine Kantona Sarajevo, broj 42/07), gdje je članom 6. jasno propisano da se “sredstva potrebna za realizaciju ove Odluke obezbjeđuju u Budžetu Grada Sarajevo.”
Iz navedenog je jasno da je dug za račune za vodu na navedenim javnim česmama u Starom Gradu dužan platiti Grad Sarajevo, a ne Općina Stari Grad Sarajevo kao što je u tekstu navedeno, a nadležni u preduzeću “Vodovod i kanalizacija” trebali bi poznavati zakonske propise koji regulišu ovu oblast i na koje se pozivaju u svom radu, te u skladu s njima ispostavljati fakture.
Problem neizmirenih računa za vodu na javnim česmama i fontanama u Starom Gradu prisutan je već nekoliko godina. S tim u vezi ranije su pokrenute određene aktivnosti na izradi Sporazuma o vršenju komunalnih djelatnosti između Grada Sarajevo i gradskih općina koji je također bio propisan Zakonom o komunalnim djelatnostima iz 2004. godine. Općina Stari Grad se tada aktivno uključila primjedbama, mišljenjem i sugestijama na ponuđeni tekst Sporazuma.


U dijelu koji se odnosio na javne česme, fontane, javna kupatila i nužnike, a predviđao je da se na godišnjem nivou izdvajaju sredstva u iznosu od 500.000 KM, od čega bi Grad Sarajevo obezbjeđivao 50% sredstava, a gradske općine preostalih 50%, ali u nejednakim iznosima, Općina Stari Grad je zauzela stav da sve gradske općine trebaju finansirati preostalih 50% sredstava u jednakim iznosima. Ovakav stav objašnjen je činjenicom da su od 82 potrošna mjesta u četiri gradske općine, čak 42 registrovana na području općine Stari Grad, a da pritom usluge komunalnih objekata, tj. javnih česmi, fontana, nužnika itd u Starom Gradu ne koriste samo naši građani, nego u mnogo većoj mjeri građani iz svih gradskih općina, građani iz drugih kantona, kao i ogroman broj domaćih i stranih turista. Javne česme u Starom Gradu predstavljaju svojevrsnu turističku atrakciju, kao uostalom i sama Baščaršija koja privlači sve veći broj turista, a od tog turizma višestruku korist imaju Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i ostale gradske općine. Nije nam poznato zašto pomenuti Sporazum nikada nije finaliziran, a Općina Stari Grad i dalje stoji pri ovom stavu.
Također, smatramo važnim naglasiti da je Općina Stari Grad u namjeri da se ovaj problem barem djelimično riješi, da omogući građanima i turistima neometano korištenje javnih česmi i javnih nužnika, a kako bi se spriječilo narušavanje ugleda Starog Grada kao turistički najatraktivnije lokacije u Sarajevu, dobrovoljno preuzela obavezu plaćanja računa koji se odnose na utrošak vode na 12 javnih česmi, hair česmi i nužnika. Radi se o sljedećim lokacijama: javna česma Nadkovači, javna česma groblje Grličića brdo, javna česma Glođina, javna česma Sedrenik, javna česma Zmajevac, javna česma Jarčedoli, javna česma Pod takišom, hair česma Za beglukom, hair česma Avdaguša, hair česma Magoda, javna česma na spomen obilježju Vratnik i javni wc u Mudželetima.
Općina Stari Grad finansira i održavanje javnih česmi: Sebilj, Musluk česma i Osmangazi Bursa Sebilj.
Općina Stari Grad Sarajevo, sa nadležnim službama, stoji vam na raspolaganju za sve potrebne informacije, te se nadamo da ćete nam se ubuduće obratiti za sve navode koji se tiču ovog organa.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630