U Štrosmajerovoj otvoreno sjedište Banke koštane srži


26. 9. 2016

Presijecanjem svečane vrpce danas je i zvanično počelo sa radom sjedište projekta Banka koštane srži, u ulici Štrosmajerova 3/I. Prethodno je organizovana akcija prikupljanja uzoraka krvi potencijalnih donatora, ispred Katedrale. Očekivanja su da će Bosna i Hercegovina uskoro dobiti banku matičnih ćelija koštane srži kako bi pacijenti koji boluju od malignih oboljenja koštane srži konačno mogli da se liječe i u našoj zemlji.
Direktorica projekta "Banka koštane srži" i potpredsjednica Udruženja "Mala" Amela Sućeska danas je naglasila da je BiH jedina država u regiji koja nema banku koštane srži, ali da se nada da bi se do kraja godine to moglo promijeniti. Ona se zahvalila Općini Stari Grad na podršci koju kontinuirano pruža ovom projektu. Načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić je prvi registrirani donor, te ambasador projekta banke koštane srži. Prostorije u kojima je danas otvoreno sjedište banke, također je dodijelila Općina Stari Grad.
“Ovaj projekat smo počeli podržavati prije četiri godine kada sam kao prvi građanin u BiH darivao krv banci koštane srži. Sada je Općina dala na korištenje prostorije u ulici Štrosmajerova. Dobijanjem banke koštane srži će se pomoći mnogobrojnim bolesnim građanima, koji će sada puno lakše, brže i jeftinije izvršiti određene transplatacije, nego što je to ranije bio slučaj,” kazao je Hadžibajrić. Hadžibajrić je sa Vedranom Marčinkom, savjetnikom u Federalnom ministarstvu zdravstva i Abdulkadirom Tucom, predsjednikom Udruženja “Mala”, presijekao vrpcu čime je ozvaničen početak rada ovih prostorija.


Govoreći o projektu naglašeno je da trenutno naši građani plaćaju 300.000 eura za transplantaciju koštane srži, bez postoperativnog perioda. S bankom koštane srži moći će se raditi transplantacije u BiH i koštat će 50.000 do 80.000 KM. Za registraciju banke koštane srži potrebno je imati 1.500 tipiziranih građana, čime BiH ulazi u asocijacije evropskih i svjetskih banaka koštane srži.
Dosad BiH ima oko hiljadu tipiziranih uzoraka krvi koji su naslonjeni na hrvatski registar.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630