Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže na Mahmutovcu


23. 6. 2016

Na Mahmutovcu su u utorak počeli radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže, a kompletan cjevovod bit će zamijenjen na dužini od 130 metara. Radove, na dijelu ulice Mahmutovac od broja 33 do broja 57, izvodi firma „Mibral“, a finansira ih Općina Stari Grad iznosom od 133.000 KM.
Iz Službe za investicije, plan i analizu kazali su da su se građani Mahmutovca obratili sa zahtjevom za sanaciju mreže prošle godine. „Kada su građani zatražili sanaciju, obezbijedili smo projektnu dokumentaciju, prikupili potrebne dozvole - a to je dio posla koji obično najduže traje, te planirali sredstva u budžetu za ovu godinu. Radove smo počeli ove sedmice, a trebali bi biti završeni za 30 dana,“ kazala je Aida Veladžić, pomoćnica načelnika za investicije, plan i analizu.

Projektom je predviđena montaža cjevovoda, priključenje objekata na novu mrežu, uključujući testiranje, čišćenje, punjenje i ispiranje instalacija, zatim provjera pritiska, probni rad, dezinfekcija cjevovoda i izrada kanalizacione mreže.
Iz Službe za investicije, plan i analizu potvrdili su da je u toku uklanjanje stare kaldrme na dijelu kojim prolazi trasa projektovanog

U toku radovi na dijelu ulice Mahmutovac od broja 33 do broja 57

cjevovoda.
„Pored uklanjanja kaldrme vrše se privremenom priključci za napajanje vodom okolnih objekata, kako bi imali uredno snabdijevanje tokom radova“, dodali su iz Službe.
Po završetku radova na rekonstrukciji mreže, kompletna ulica na kojoj se izvode radovi bit će asfaltirana.
Početkom ove godine je na Mahmutovcu sanirana kanalizaciona mreža u ulici Bistrik brijeg, gdje je zamijenjen kanalizacioni vod dužine 40 metara, čime je dugoročno riješen problem stanovnika ove ulice. Osim toga, prije dvije godine je postavljena nova vodovodna i kanalizaciona mreža u ulici Paje, gdje je 13 domaćinstava dobilo nove vodovodne i kanalizacione priključke. Ranije su priključci ovih domaćinstava bili jako slabi, često je dolazilo do začepljenja, te curenja vode iz cijevi. Zbog toga su uklonjene stare i dotrajale cijevi i postavljene nove, u dužini od 80 metara. Vrijednost izvedenih radova iznosila je oko 66.000 KM, a finansirala ih je Općina Stari Grad.

U ulici Bistrik brijeg zamijenjen kanalizacioni vod dužine 40 metara Nova vodovodna i kanalizaciona mreža u ulici Paje

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630