Baščaršija od danas zatvorena za saobraćaj


11. 5. 2016

Postavljanjem 36 fiksnih i devet potopnih stubića na devet lokacija pokrivenih video nadzorom, te 30 saobraćajnih znakova sa dopunskim tablama za pješačku zonu, Baščaršija je od danas zatvorena sa saobraćaj vozila. Na lokacijama sa potopnim stubićima bit će moguć prolaz samo u terminima od 06,00 do 09,00 sati i od 23,00 do 01,00 sati, a kartice za prolaz izdavat će se u Službi za komunalne poslove Općine Stari Grad Sarajevo. Narednih 15 dana trajat će testna faza do usvajanja Pravilnika kojim će biti definisana cijena, kao i svi ostali uslovi za kupovinu i korištenje kartice.

Danas je ozvaničen

završetak prve faze projekta kontrolisanog pristupa saobraćaja na Baščaršiji, a stubići su postavljeni kod Sebilja (fiksni), u ulicama Bravadžiluk (fiksni i potopni), Halači (fiksni i potopni) Abadžiluk, (potopni), Prote Bakovića (potopni), Kundurdžiluk (potopni i fiksni), Trg Fra Grge Martića-kod Katedrale (potopni i fiksni), Mula Mustafe Bašeskije- bivša zgrada Feroelektra (fiksni), i na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović (fiksni). Prisutnima se obratio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je najavio veoma brzo i nastavak projekta kroz drugu fazu.
“Ovaj projekat je počeo još davne 2007. godine, kada je Općina Stari Grad izdvojila oko 270 hiljada KM, međutim nije se moglo doći do rješenja o tome ko će upravljati stubićima. Na kraju je tu odgovornost na sebe preuzela Općina, te je obučila ljude koji mogu upravljati ovim sistemom. Na ovaj način smo uže starogradsko jezgro u potpunosti zatvorili, a uskoro ćemo početi i drugu fazu u drugom dijelu Starog Grada,” kazao je Hadžibajrić. On je naglasio da je svaki ulaz 'pokriven' video nadzorom, kako ne bi došlo do oštećenja ovog sistema od strane vandala.

Projekat je ozvaničen presijecanjem svečane vrpce gdje su se načelniku Hadžibajriću pridružili direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS dr Sena Softić-Taljanović, načelnik Prve policijske uprave KS Fahrudin Halač i komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratnik Namik Klino. Nakon presijecanja demonstriran je rad sistema prolaskom vozila uz korištenje potrebne kartice, u ulici Abadžiluk. Sve pomenute lokacije imaju video nadzor, a Centar za kontrolu smješten je u Info-press centru u ulici Halači koji je također danas predstavljen prisutnima.
U ime Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS karticu je preuzela direktorica dr. Sena Softić-Taljanović.
“Sa ovom karticom ćemo imati mogućnost da blagovremeno dođemo na mjesto intervencije, odnosno na mjesto gdje se dešava hitan slučaj. Moram da naglasim da vrlo često intervenišemo u srcu Baščaršije zbog velikog broja turista koji posjećuju naš grad, ali i zbog naših građana koji rade ovdje, tako da će ova kartica sigurno značiti puno uposlenicima Hitne pomoći, ali i građanima i svim dobronamjernim posjetiocima naše Baščaršije,” kazala je dr.Softić-Taljanović.
Kartice za neograničen pristup starogradskom jezgru od danas imaju vozila Hitne pomoći, PS Stari Grad, Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, DVD Vratnik, pokopnih društava “Bakije” i “Jedileri” i KJKP”Rad”.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630