Na Vratniku obilježena 71.godišnjica oslobođenja Sarajeva


05. 4. 2016

Polaganjem vijenaca ispred Višegradske kapije, Vatrogasnog doma Vratnik i Vratnik mejdan spomen obilježja borcima 1992-1995, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Stari Grad, danas je obilježena 71. godišnjica oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu. Povodom godišnjice oslobođenja Sarajeva i ulaska prvih partizanskih jedinica preko Višegradske kapije u okupirano Sarajevo, 05. aprila 1945. godine, održana je i svečana manifestacija u Domu kulture Vratnik. Prisutne je pozdravio predsjednik Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Stari Grad, Mirsad Hajdar.


“Sarajevo su oslobodile brigade koje su činili vojnici svih vjeroispovijesti i nacionalnosti. Želim napomenuti kako su se borci iz Drugog svjetskog rata, te iz Narodnooslobodilačkog rata 92' -95', borili za iste ideale antifašizma. Želimo apelovati na uvođenje zakona koji će zabraniti djelovanje fašističkih pokreta, organizacija i ideja, jer one imaju za cilj rušenje mira i slobode koju uživamo danas u nezavisnoj Bosni i Hercegovini,” kazao je Hajdar.


Okupljene građane, predstavnike antifašističkih udruženja iz BiH, ali i drugih republika bivše Jugoslavije, pozdravio je i načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Naglasio je da mu je drago što se ova tradicija obilježavanja godišnjice oslobođenja Sarajeva njeguje već godinama i što joj svake godine prisustvuje sve veći broj građana i gostiju iz drugih zemalja. “Važno je zapamtiti da je Sarajevo oslobođeno tog aprila 1945. godine i da naša historija ne počinje od 1992. godine i nadam se da naša djeca to uče. Čestitam vam Dan Grada Sarajeva, kada je prije 71. godinu Sarajevo oslobođeno od fašističkog agresora,” kazao je načelnik Hadžibajrić.


Gradonačelnik Ivo Komšić kazao je da je bio ushićen vidjevši veliki broj mladih ljudi na obilježavanju ispred Višegradske kapije.”Pitam se da li naša djeca danas u školama uče šta se desilo na Vratniku 1945. godine i da su njihovi djedovi i pradjedovi oslobodili ovaj grad od fašizma? Ako to zaborave onda neće imati nikakvih ideala, a bez ideala nema ni budućnosti,” kazao je Komšić. Dodao je da je na nama da mladima osiguramo uslove za život u kojem će moći imati ideale.
Obilježavanju su, kao i ranijih godina, prisustvovali i predstavnici antifašističkih udruženja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, ali i brojnih bosanskohercegovačkih gradova.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630