Počeli radovi na postavljanju stubića na Baščaršiji


05. 4. 2016

Radovi na postavljanju potopnih i fiksnih stubića, u okviru projekta kontrole pristupa Baščaršiji, počeli su jučer postavljanjem podzemnih instalacija. U ulicama Halači i Abadžiluk izvode se zemljani radovi za postavljanje instalacija za potopne stubiće. U okviru prve faze projekta, stubići će biti postavljeni na šest lokacija : Sebilj, Bravadžiluk, Abadžiluk, Halači, Kundurdžiluk i Prote Bakovića, dok će se Centar za kontrolisani video nadzor nalaziti u Info-press centru, u ulici Halači.
Uže starogradsko jezgro će na taj način biti zatvoreno za svaku vrstu saobraćaja motornim vozilima, osim vozačima sa kodiranim karticama koje će izdavati Služba za komunalne poslove Općine Stari Grad. Kartice za neograničeni pristup imat će vozila hitne pomoći, policije, vatrogasne službe, pokopnih društava i preduzeća “Rad”. Kartice za pristup zoni zabranjenoj za saobraćaj moći će se kupiti i za dostavna vozila, težine do 2,5 tone, ali će se moći koristiti samo u strogo ograničenim terminima, u ranim jutarnjim i kasnim noćnim satima.
Iz Centra za kontrolisani video nadzor u Halačima moći će se regulisati podizanje rampe u hitnim slučajevima, a na svakom uređaju bit će istaknut broj telefona Centra, tako da će se u slučaju hitnosti moći uputiti poziv i blagovremeno reagovati. Osim toga, Centar će imati video nadzor nad svakom lokacijom na kojoj će biti postavljeni stubići.
Radove na uspostavi sistema kontrole pristupa Baščaršiji izvodi firma “Mibo komunikacije” d.o.o, a vrijednost ovog projekta je oko 145.000 KM. Sve aktivnosti na realizaciji ovog projekta provode se putem Službe za komunalne poslove i Sektora za tehničke poslove i obezbjeđenje Općine Stari Grad. Kao što je ranije najavljeno, Baščaršija bi trebala biti zatvorena za saobraćaj od 15. aprila.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630