Saopćenje za javnost povodom izgradnje objekta u ulici Mula Mustafe Bašeskije


05. 2. 2016

Povodom medijskih pisanja o gradnji novog objekta u ulici Mula Mustafe Bašeskije bb, nakon najave Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da će zatražiti od nadležnih da preispitaju odluku o gradnji objekta koji bi mogao ugroziti nacionalni spomenik Stare pravoslavne crkve, upućujemo sljedeće saopćenje:
Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Službe za urbanizam, na zahtjev stranke “Seed” d.o.o. Sanski Most, 08.01.2013. godine izdala urbanističku saglasnost za izvođenje radova izgradnje zamjenskog poslovnog objekta hotela, na mjestu dva matična objekta koji su bili u ruševnom stanju, u ulici Mula Mustafe Bašeskije bb.

Objekat (devastirani) koji se ranije nalazio na predmetnoj lokaciji


Uviđajem na licu mjesta, kao i uvidom u kopije katastarskog plana, ustanovljeno je da se na predmetnoj lokaciji nalaze dva objekta koji su znatno porušeni i ne mogu služiti svojoj svrsi. Kako se predmetna lokacija nalazi na obuhvatu Regulacionog plana “Baščaršija” usvojenog 1975. godine, iz Službe je zatraženo stručno mišljenje Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo o mogućnosti izdavanja urbanističke saglasnosti.
Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo je dao mišljenje da je potrebno zatražiti saglasnost od Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, što je Služba za urbanizam i učinila.
Pomenuti Zavod dao je saglasnost na dostavljeni idejni projekat i zatražio da investitor koriguje projekat tako da objekat gabaritima potpuno odgovara, a stilom korespondira sa postojećim objektom i mikrolokacijom. Nakon toga investitor je dostavio korigovani idejni projekat koji zadovoljava uvjete Regulacionog plana i poštuje uvjete ambijenta.
Nadalje, održane su dvije usmene rasprave na kojima su građani-komšije dali svoje sugestije na predočeni Idejni projekat o čemu je upoznat investitor koji je nakon toga ponovo izvršio korekcije projekta.
Na osnovu svega navedenog, Služba za urbanizam Općine Stari Grad zaključila je da se može udovoljiti zahtjevu stranke i izdati urbanistička saglasnost.
U odobrenju za građenje koje je Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za urbanizam, izdala investitoru “Seed” d.o.o. Sanski Most, jasno je definisano da radovi moraju biti izvedeni prema Glavnom projektu urađenom prema Zakonu o prostornom uređenju, te Idejnom projektu koji je sastavni dio urbanističke saglasnosti, kao i da radovi mogu početi tek nakon što odobrenje za građenje postane punovažno – što je također ispoštovano.
Firma “Booc” koja je izvođač radova na predmetnoj lokaciji prijavila je početak gradnje objekta 15. jula, 2015. godine. Građevinski inspektori Sektora za inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo su 28.decembra, 2015. godine izlazili na teren i konstatovali da se radovi izvode u skladu sa izdatim odobrenjem.
Uposlenici Službe za urbanizam Općine Stari Grad Sarajevo, u četvrtak, 04.02.2016. godine, izlazili su na teren, te obavili razgovore sa investitorom. Uvidom u stanje na gradilištu, konstatovano je da se objekat gradi u dozvoljenim gabaritima, a investitoru je naložena izrada geološkog nalaza koji će to potvrditi.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630