Sjećanje na žrtve u Isevića sokaku


15. 1. 2016

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Stari Grad danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odali počast žrtvama masakra u ulici Isevića sokak.
Na tom mjestu prije 23. godine, granatom ispaljenom s agresorskih položaja, ubijeno je osam Sarajlija, od kojih dvoje djece, a 19 ih je ranjeno dok su čekali u redu za vodu.
Na licu mjesta je ubijeno šest građana, a dvoje mladih su teško ranjeni i sljedećeg dana podlegli.

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine odali počast stradalim građanima
Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece

"Ovo je jedno od mjesta gdje su počinjeni zločini nad nedužnim građanima Sarajeva tokom opsade. Građani su stradali u potrazi za vodom, za hranom...", kazao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992/ 1995.

Mustafa Lačević izgubio brata i snahu

Naveo je da građani Sarajeva nigdje nisu bili sigurni i to je jedan od dokaza da su zločinci ubijali ciljano.
Mustafa Lačević već godinama je među prvima na mjestu stradanja kod Sarajevske pivare da bi odao počast bratu i snahi koji su poginuli tog kobnog dana. Kaže, dok je živ dolazit će jer se ovaj zločin i mnogi drugi nikada ne smiju zaboraviti.

„Svega se sjećam kao da je jučer bilo. Veliki broj građana je bio tu u redu za vodu, a među njima i moj brat i snaha, Asim i Azra. Oboje su poginuli na licu mjesta, a prizor koji sam vidio kada sam došao do njih nikada neću zaboraviti“, priča vidno potreseni Mustafa. Dodaje, kako je tog dana jedna sretna porodica razorena. „Iza brata i snahe su ostali kćerka Dalila koja je imala 14 godina i sin Berin od sedam godina. Njih dvoje su danas uspješni mladi ljudi, ali ljudi koji su odrasli bez roditelja“, dodao je Lačević.

 

Porodice i prijetelji odali počast stradalima sugrađanima

U Isevića sokaku u blizini Sarajevske pivare poginuli su Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Senad Lagumdžija, Bajro Pinjo, Aferdita Sadikaj i Jasna Šarić.
Pored predstavnika Općine, na mjestu pogibije danas su se okupile i porodice žrtava i prijatelji, te predstavnici udruženja civilnih žrtava rata koji su odali počast stradalima.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630