Vraćeno tramvajsko stajalište kod Vijećnice


31. 12. 2015

Nakon više od 20. godina tramvajsko stajalište kod Vijećnice vraćeno je na staro mjesto, koje je zbog bezbjednosti građana bilo izmješteno kod novog mosta ispod Vijećnice.
Kao što je svima poznato ovo tramvajsko stajalište je bilo pomjereno zbog bezbjednosti pješaka i saobraćaja, jer je Vijećnica koja je stradala tokom posljednjeg rata bila ograđana i zbog toga je prolaz pješacima bio onemogućen.
Šef Sektora za poslove mjesnih zajednica Općine Stari Grad, Adil Aljić kazao nam je da neprestano dobiva poziva od građana koji se zahvaljuju na vraćanju tramvajskog stajališta kod Vijećnice na staro mjesto.
„Građani mjesne zajednice Babića bašča i svi koji žive u neposrednoj blizini, sada brže i bezbjednije odlaze na posao, a djeca u školu. Ne moraju više prelaziti frekventnu saobraćajnicu kod novog mosta ispod Vijećnice gdje je bilo izmješteno stajalište više od 20. godina. Od sada sa Šeher-ćehajinog pješačkog mosta mogu bezbjedno ući u tramvaj“, kazao je Aljić. Dodao je kako je vraćanje tramvajskog stajališta posebno bilo važno za starija lica, invalide i djecu.

Vijećnica je najljepši objekat iz austro-ugarskog perioda

Gradska vijećnica se nalazi u Sarajevu nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekat iz austro-ugarskog perioda građen u pseudomaurskom stilu. U ovom stilu rađena je većina objekata što ih je u Sarajevu ostavila austro-ugarska vlast, a sinonim je za austrougarski period u Bosni i Hercegovini i zaštitni znak tog vremena.
Zgrada je od svog otvorenja, 20. aprila, 1896. godine, postala najbitniji simbol Sarajeva i nezaobilazan motiv na fotografijama grada.
Nakon Drugog svjetskog rata u Vijećnici je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.
Tokom posljednjeg rata, u noći između 25. i 26. augusta, 1992. godine, Vijećnica je zapaljena. Izgorjelo je gotovo 90 posto bibliotečkog fonda, a sama zgrada je postala simbol opsade i tragedije Sarajeva.
Rekonstrukcija Vijećnice započeta je 1996. godine, a svečano otvorenje obnovljene Vijećnice desilo se 09. maja, 2014. godine, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630