Korisnicima stanova u Čadordžinoj uručeni ugovori i ključevi


29. 12. 2015

Sedam porodica s područja Starog Grada danas su dobili ključeve i ugovore za korištenje stanova u novoizgrađenoj zgradi za socijalno stanovanje u ulici Čadordžina. 
Za ove porodice danas je nakon više od 20. godina čekanja, trajno riješeno njihovo stambeno pitanje. Odabir porodica za stanove u Čadordžinoj uradila je Komisija za izbor korisnika projekta „Sistem socijalnog stanovanja SHS“ Općine Stari Grad.
Radi se o porodicama koje su u stanju socijalne potrebe, imaju neriješeno stambeno pitanje, a Općina im je do sada plaćala sekundarni smještaj, korisnici su stalne novčane pomoći, samohrani roditelji, invalidi, bez primanja itd. 

Izgradnja objekta u starogradskoj Mjesnoj zajednici Logavina počela je u februaru ove godine. Izgradnju zgrade finansirali su Općina Stari Grad Sarajevo i Evropska unija.
Zemljište, kao i sve neophodne dozvole za gradnju objekta, obezbijedila je Općina Stari Grad, a implementator projekta bila je Humanitarna organizacija „Hilswerk Austria International“ u saradnji sa organizacijom FLD. 
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić podsjetio je kako je Općina u ovom projektu učestvovala sa oko 220.000 KM, a Evropska unija sa 450.000 KM.


„Cijela procedura išla je preko „Hilswerka“. Pored uplaćenih 50.000 maraka, Općina je osigurala zemlju čija je vrijednost oko 100.000 KM, oslobodila sve subjekte od plaćanja renti, te obezbijedila dozvole. Izdvojili smo i oko 70.000 KM za priključke kanalizacije i vode, te elektroinstalacija. Tako da je to nekih 220.000 maraka Općinskih sredstava uloženih u ovu zgradu“, istakao je Hadžibajrić, podsjetivši da je ovo u općini Stari Grad treći objakat koji je izgrađen, a drugi koji se useljava. „Iskreno se nadam da ćemo i objekat na Baruthani koji je namjenjen za 11 interno raseljenih osoba na proljeće završiti“, pojasnio je Hadžibajrić.

Sead Mulalić iz Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, istakao je da će i dalje nastaviti realizovati projekte sa Humanitarnom organizacijom „Hilswerk“ jer su prepozanali da su velike potrebe lokalnih zajednica.
„Život građana se odvija u lokalnim zajednicama i mi sa viših nivoa vlasti moramao da im

Alisa Kavaz

pomažemo“, kazao je Mulalić.

Preuzimanjem ugovora i ključeva svoje stambeno pitanje danas je riješila Alisa Kavaz, jedna od stanarki zgrade u Čadordžinoj.
„Danas sam najsretnija žena na svijetu, presretana sam. Hvala puno Općini i načelniku Hadžibajriću. Riješila sam krov nad glavom i sada sa svojim djetetom mogu da mirno živim“, rekla je Alisa. 

Današnjoj ceremoniji otvaranja zgrade u Čadordžinoj prisustvovala je i Suzana Jašarević, šefica Misije u BiH „Hilswerk Austria International“, koja je zajedno sa načelnikom Hadžibajrićem uručila ugovore i ključeve korisnicima stambenih jedinica.

Ugovore i ključeve od stanova dobili su: Husnija Kapo, Alisa Kavaz, Alma Mačugan, Anela Kadić, Rifat Lilić, Fadila Imeri i Dženana Sokolović.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630