Baščaršija se sljedeće godine zatvara za svaku vrstu saobraćaja


17. 12. 2015

Realizacijom projekta kontrole pristupa na području općine Stari Grad, starogradsko jezgro će od naredne godine biti zatvoreno za svaku vrstu saobraćaja, čime će se spriječiti uništavanje ulica i Baščaršijskog trga.
Načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić angažovao je nadležne službe da izvrše uvid u stanje na terenu i kontrolu potopnih stubića koji su ranijih godina postavljeni na nekoliko lokacija. Realizaciju ovog projekta Općina je pokrenula sa firmom MIBO Komunikacije d.o.o. koja je na području Baščaršije postavile stubiće, kao i 28 nadzornih kamera.
Da bi projekat bio doveden do kraja potrebno je još oformiti Centar za upravljanje u kojem će biti instalirana potrebna oprema za nadzor. Na svim lokacijama na kojima budu postavljeni stubići i kamere, bit će i pokretne rampe, te uređaji koji će regulisati njihovo podizanje/spuštanje na osnovu kartica koje će Općina izdavati. Bit će jasno definisano ko može kupiti karticu za pristup vozilom , kao što su vozila hitne pomoći, KJKP”Rad”, policija, vatrogasci i sl. Osim toga, predviđeno je da ulazak dostavnih vozila, čija će veličina također biti ograničena, bude dozvoljen samo u terminu od 06-08,00 sati. Iz Centra za upravljanje moći će se regulisati podizanje rampe u hitnim slučajevima, a na svakom uređaju bit će istaknut broj telefona Centra, tako da će se u slučaju hitnosti moći uputiti poziv i blagovremeno reagovati. Osim toga, Centar će imati video nadzor nad svakom lokacijom na kojoj će biti postavljeni stubići.
Prema riječima načelnika Ibrahima Hadžibajrića, na ovaj način će se uže jezgro Starog Grada očuvati i spriječit će se nekontrolisani ulazak vozila.
“Očekujem da u što skorije vrijeme dobijem detaljan izvještaj o stanju na terenu i procjenu finansijskih ulaganja koja su potrebna da se ovaj projekat dovede do kraja. Postavili smo rok prema kojem Baščaršija mora biti zatvorena za saobraćaj od 15. aprila,” kazao je Hadžibajrić.

Planirane lokacije za postavljanje stubića kojima će se onemogućiti saobraćaj su: iznad Sebilja, ulice Oprkanj, Bravadžiluk, Abadžiluk, Bazerdžani, Aščiluk, Kundurdžiluk, Gazi Husrev-begova (sjever i jug), Muvekita, Štrosmajerova, Trg oslobođenja-Alija Izetbegović, Jelića, Ðulagina, iznad Katedrale, Prote Bakovića. Cijena kartica bit će naknadno utvrđena, kao i korisnici, a moći će se kupovati na godišnjem nivou.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630