Program inkluzije i u školi „Edhem Mulabdić“


26. 11. 2015

Kroz kulturne i sportske sadržaje i u Osnovnoj školi „Edhem Mulabdić“ održana je radionica o programu inkluzije osoba s invaliditetom.
Kao što smo već pisali, projekat perdviđa seriju edukativnih predavanja o problemima s kojim se svakodne susreću osobe s invaliditetom, za sve učenike četvrtih razreda sa područja Starog Grada.
Predavanje o podizanju svijesti o problemu "Bijelog štapa" do sada je održano učenicima četvrtih razreda osnovnih škola "Vrhbosna", „Hamdija Kreševljaković“, „Saburina“ i „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“.
Kao i do sada predavanje su održali Senija Okić, profesorica historije i predsjednica Saveza slijepih Kantona Sarajevo; Kenan Kudus, šahista i predsjednik Sportskog društva slijepih Kantona Sarajevo i Zoran Ðukić, selektor BH kuglaške reprezentacije slijepih.

Cilj je da se kroz direktnu interakciju sa učenicima razbiju predrasude o osobama sa invaliditetom, da se podigne svijest i odgovornost u odnosu na ukupne probleme „bijelog štapa“. Kroz razgovor željeli su da djecu ohrabre kada se nađu u situaciji da mogu pružiti pomoć slijepoj osobi, paraplegičaru i sl.
Govorili su im o načinu kako se slijepe osobe snalaze u svakodnevnom životu i određenim situacijama, te kako slijepa osoba, kroz aktivno bavljenje različitim sportskim disciplinama podiže svoju psihološku stabilnost, kako sport pomaže unaprjeđenju sociološke uravnoteženosti i fizičke osposobljenosti slijepih osoba.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630