Na Baščaršijskom trgu završeni radovi na infrastrukturi


18. 11. 2015

Završena je zamjena kompletne infrastrukture na Bašaršijskom trgu, potvrdila je Aida Veladžić, stručni savjetnik za i investicione poslove u Službi za investicije, plan i analizu. Izmijenjene su sve vodovodne i kanalizacione instalacije, izvršeni priključci svih objekata, urađeni oborinski odvodi... izmijenjene su i sanirane plinske, elektro, te instalacije BH Telecoma.
Kako nam je pojasnila, u toku je sanacija postojeće javne rasvete koja podrazumijeva zaštitu i farbanje stubova, te zamjenu rasvjetnih tijela s boljim karakteristikama. Inače, na Baščaršijskom trgu se nalaze dva stuba javne rasvjete, a jedan od njih je trenutno demontiran i radi se njegova sanacija. „Demontirali smo jedan od stubova, a tek nakon njegove sanacije i postavljanja, krenut ćemo sa sanacijom drugog. Radove izvodimo etapno kako Trg ne bi ostao bez rasvjete“, pojašnjava Veladžić.
Uporedo se rade i ostali radovi predviđeni projektom. U toku je tamponiranje i priprema za asfaltiranje ivičnjaka uz ulicu Mula Mustafe Bašeskije. Kada je u pitanju lijeva strana Baščaršijskog trga, gledano prema Sebilju, završeno je postavlajnje ivičnjaka i kaldrme u trotoare, a u toku su

završni radovi na popločavanju. S desne strane se radi kaldrma u trotoarima i popločavanje, dok je u centralnom dijelu u toku tamponiranje za betoniranje ploče.
Planirana je i sanacija pristupnih stepenica Sebilju.
„Što se tiče stepenica oko Sebilja, mjere su već uzete i one će se izraditi u radionici, te potom ugraditi“, ističe Veladžić.

Podsjećamo, radovi na rekonstrukciji Baščaršijskog trga počeli su 02. septembra, a završetak je planiran u decembru.
Radove od oko 1,2 miliona maraka finansiraju, u jednakim omjerima, Općina Osman Gazi iz Turske i Općina Stari Grad Sarajevo.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630