Rekordan mjesec za Info-press centar


07. 9. 2015

 U mjesecu augustu Info-press centar posjetio je rekordan broj turista,1.103, što je najveća dosad zabilježena posjeta u ovom objektu smještenom u srcu Baščaršije. Najviše turista je dolazilo iz zemalja regiona, a zatim iz Francuske. Naime, evidentan je porast broja posjeta iz Francuske otkako je u martu ove godine ovaj objekat uvršten u turistički vodič Petit Futé – u kojem je predstavljena Bosna i Hercegovina, a Info-press centar proglašen top destinacijom u našoj zemlji.
U opisu Centra navodi se da on nije zvanično turistički ured, ali da je informativni centar za turiste i novinare. Čitateljima se pojašnjava da mali tim Info-press centra dočekuje turiste na engleskom jeziku, nudi turističke mape i upute oko turističkih tura, transfera do aerodroma, kao i rezervacija hotela.

Nakon turista iz Francuske, sljedeći po broju dolazaka su iz Italije, Španije, Turske, Kuvajta, Engleske, Švicarske, Švedske, Malezije, Novog Zelanda, Tajvana, SAD-a...
Interesovanje turista za kulturno-historijske uvijek je na prvom mjestu, dok ostali upiti zavise od periodu u kojem posjećuju Srajevo. Tokom augusta, najveće interesovanje turista bilo je za program i lokacije održavanja Sarajevo Film Festivala, te Sarajevo Chamber Music festivala u organizaciji studenata Muzičke akademije.
Uposlenici Info-press centra često doživljavaju zanimljive situacije sa turistima, a jedn aod posljednjih je kada su ih dvoje turista iz Turske zamolili da im pričuvaju stvari na nekoliko sati. “Problem je nastao kada su turusti zalutali i uplašili se da neće naći svoje stvari. Na kraju su uplakani došli u Info-press centar, uzeli kofere i odjurili na sarajevski aerodrom,” pričaju u Info-press centru.

Napominju da se turisti veoma često zanimaju i za turisticke ture koje organizuju licencirani i certificirani vodiči i agencije, u Sarajevu i šire, kao i za rezervacije u hotelima i hostelima na području općine Stari Grad Sarajevo.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630