U srijedu počinje rekonstrukcija Baščaršijskog trga


28. 8. 2015

Rekonstrukcija Baščaršijskog trga počinje u srijedu, 02. septembra. Projekat rekonstrukcije najstarijeg starogradskog trga podrazumijeva izmjenu kompletne infrastrukture. Pored građevinskih radova, vršit će se rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, fekalne i oborinske kanalizacije, a bit će zamijenjene i ostale instalacije. Sarajevogas, Elektrodistribucija i BH Telecom izvršit će sanaciju svoje mreže, a po završetku svih radova Baščaršijski trg bit će popločan. Za završni sloj predviđene su kamene ploče od jablaničkog rodolita, iste one kojima je prethodno rađena i rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk.
Iz Službe za investicije, komunalne i inspekcijske poslove Općine su naglašavaju da su za izvođenje radova prikupljenja sva potrebna odobrenja, kao i saglasnost na projektnu dokumentaciju od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta i Zavoda za zaštitu spomenika.
Projekat je vrijedan oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka, a finansiraju ga u jednakim omjerima Općina Stari Grad Sarajevo i njena pobratimska Općina Osman Gazi (Bursa) iz Republike Turske.
Implementator projekta je Turska uprava za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA), koja ja provela proceduru izbora izvođača radova, te upravlja sredstvima koje su joj za rekonstrukciju trga uplatile pomenute općine.

Potpisivanjem protokola o primopredaji gradilišta (03. aprila, 2015. godine), Baščaršijski trg je i zvanično predat izvođaču radova, firmi Neimari d.o.o. iz Sarajeva.
Izvođač radova u srijedu će u ranim jutarnjim satima, nakon postavljanja zaštitne ograde oko gradilišta, početi sa uklanjanjem kaldrme.
Iako je prvobitno planirano da rekonstrukcija Baščaršijskog trga počne u aprilu, radovi su odgođeni do septembra. Razlog za ovu odluku je početak turističke sezone i mogućnost da radovi na ovoj izuzetno frekventnoj lokaciji ometaju građane i turiste u periodu kada oni u velikom broju posjećuju Sarajevo. S obzirom da je predviđeno da radovi traju 90 dana, ne bi bili završeni do početka turističke sezone, te su iz tog razloga prolongirani za septembar.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630