Općina rješava dugogodišnji problem građana ispod Višegradske kapije


25. 8. 2015

 Stanovnici vratničkog naselja ispod Višegradske kapije, nakon više godina dobit će priključnu kanalizacionu mrežu na postojeću fekalnu kanalizaciju. Time će Općina Stari Grad riješiti dugogodišnji problem ovih građana koji, od izgradnje kuća na ovom dijelu, nemaju riješeno pitanje kanalizacionih cijevi i odvoda. Općina je naručila izradu projekta izgradnje priključne kanalizacione mreže prije dvije godine, no kako se radi o izuzetno teškoj trasi, strmoj i stjenovitoj, izrada projekta nije bila nimalo jednostavan zadatak. Projekat je izradila firma ES Hydrotehnics d.o.o. iz Sarajeva, a bile su potrebne i određene korekcije i dorade. Nakon provođenja procedure izbora izvođača radova, te obezbjeđivanja potrebnih sredstava, konačno su se stekli uslovi za realizaciju, te bi radovi na izgradnji nove kanalizacione mreže trebali početi u septembru.
U ovom naselju koje se nalazi na samoj litici, ima više od 30 domaćinstava. Svi postojeći objekti imaju riješeno vodosnabdijevanje iz gradske javne vodovodne mreže, ali nema izgrađene gradske javne kanalizacione mreže. Iz objekata je izvedena tzv. interna kanalizacija koja se cijevima odvodi i ispušta niz padinu, a dio objekata svoje sanitarno-fekalne otpadne vode ispušta u improvizovane septičke jame koje se ne mogu prazniti cisternama zbog nepristupačnog terena. Nepostojanje propisno izvedene kanalizacione mreže uzrokuje veoma loše higijenske uslove i kvalitet života stanovništva ovog dijela Vratnika.

Kako su kazali iz mjesne zajednice Vratnik, građani s nestrpljenjem čekaju početak ovog projekta koji će riješti njihov problem star desetinama godina. “Gotovo svakodnevno građani dolaze da pitaju kada će početi gradnja kanalizacije. Neki od njih su otkazali godišnje odmore kako bi bili ovdje u vrijeme početka radova,” kazali su iz mjesne zajednice.

Nakon dugotrajnih pregovora koje je Služba za investicije, komunalne i inspekcijske poslove vodila sa KJKP “Vodovod i kanalizacija” postignut je dogovor o priključivanju ovih domaćinstava na javnu gradsku kanalizacionu mrežu. Bit će priključeno oko 30 domaćinstava i postavljeno više od 250 metara kanalizacionih cijevi. Ponuđeno rješenje predviđa umrežavanje domaćinstava pojedinačnim priključcima na dva odvojena voda prema javnoj gradskoj kanalizacionoj mreži, kao što je prikazano na pratećim fotografijama. Zbog zahtjevnosti trase, radit će se i posebni šahtovi za usporavanje dinamičkog udara. Rok predviđen za završetak ovih radova je 39 kalendarskih dana.

Vrijednost ove investicije, koju finansira Općina Stari Grad, je 138.792 KM.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630