Izrada kamenog grba Općine


10. 8. 2015

 Na obali rijeke Miljacke, između mostova Ćumurija i Latinska ćuprija, počela je izrada grba Općine Stari Grad.

Direktor firme „Balkan-kamen“, Hikmet Letuka kazao nam je da je prva faza radova koja je uključivala zemljane i armirano-betonske radove završena, a da će sa drugom finalnom fazom morati sačekati povoljnije vremenske uslove tj. niže temperature.
„Da ne bi došlo do oštećenja keramičkog ljepila koje je neophodno da bi ugradili kemen, morat ćemo sačekati malo niže temperature. Inače, predviđeno je da kompletan grb bude obložen kamenom“, pojasnio je Letuka.
Kako smo već najavili grb će biti izrađen u kamenu, u originalnim bojama općinskog grba: zelenoj i bijeloj, oivčen crnom, dimenzija 1,5x2,20 metara.
Izrada i montaža grba Općine Stari Grad koštat će oko 2.800 KM, a radove izvodi firma „Balkan-kamen“ iz Sarajeva. 

Prema Odluci o zastavi i grbu Općine Stari Grad Sarajevo, općinski grb je u obliku štita zelene boje, u čijem gornjem desnom uglu stoji bijeli ljiljan, u donjoj polovini grba se nalazi sivo-bijela kupola, rubovi grba su crne boje. Zelena boja na grbu Općine predstavlja ruralni dio Općine i bogatsvo općine prirodnim ljepotama. Kupola predstavlja urbani dio Općine. Također, kupola predstavlja jedinstvo svih naroda koji žive u Općini. Bijeli ljiljan predstavlja spomen na srednjovjekovnu Bosnu i na srednjovjekovni grad Hodidjed koji se nalazio na lokalitetu Općine Stari Grad Sarajevo.
Historija bilježi da su tokom XI stoljeća, kada su evropski gradovi postajali samostalni i nezavisni od feudalne gospode, biskupa i knezova, počeli da se javljaju i gradski grbovi koji su se isticali na vidljivim mjestima, a naročito na zgradama koje su pripadale općini. Općina Stari Grad do sada nije na ovakav način isticala svoj grb.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630