Rekordna posjeta Info-press centra u junu


01. 7. 2015

Fotoarhiv: Općina Stari Grad

Više od 400 turista posjetilo je Info-press centar Općine Stari Grad tokom mjeseca juna. Ovo je najveća zabilježena posjeta tokom jednog mjeseca otkako je Info-press centar počeo sa radom, u februaru prošle godine. Najveći broj posjetilaca evidentiran je za vrijeme posjete Pape Sarajevu, kada je u jednom danu informaciju i pomoć zatražilo preko 60 turista.
Redovne su posjete velikog broja turista iz Republike Turske, UAE, te zemalja regije. U proteklom mjesecu najviše je bilo turista iz Republike Hrvatske, više od 100, zatim iz Francuske (41), Slovenije (35), Australije (25) itd.
Broj posjeta turista iz Francuske porastao je nakon što je u martu ove godine Info-press centar izabran za top destinaciju francuskog turističkog vodiča Petit Futé. Urednici izdanja Dominique Auzias i Jean – Paul Labourdette izabrali su Info-press centar za lokaciju koju treba posjetiti, a na osnovu prošlogodišnje posjete i pisanja Berengera Thibauta, pisca turističkih vodiča.
U opisu Centra objavljenom u ovom francuskom turističkom vodiču, navodi se da je on otvoren 2014. godine na Baščaršiji i da nije zvanično turistički ured, ali da je informativni centar za turiste i novinare. “Centar je Općina otvorila kako bi dodatno promovirala Baščaršiju i njene vrijednosti”, navodi se dalje u opisu. Čitateljima se pojašnjava da mali tim Info-press centra dočekuje turiste na engleskom jeziku, nudi turističke mape i upute oko turističkih tura, transfera do aerodroma, kao i rezervacija hotela.
Turisti su sve više zainteresovani za ono što im Sarajevo može ponuditi. Pored Baščaršije i kulturno-historijskih spomenika, te velikog interesovanja za ratni tunel Butmir, turisti se u posljednje vrijeme sve više interesuju i za Trebević i izletište Brus. Od početka mjeseca Ramazana, veliki broj turista zainteresovan je i za posjetu Žutoj tabiji gdje žele prisustvovati iftarima i vidjeti čuveni top. Posljednjih dana učestali su upiti turista o programu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630