Sastanak povodom dinamike radova na Baščaršijskom trgu i Strošićima


31. 3. 2015

U Općini Stari Grad danas je održan sastanak predstavnika svih kantonalnih javnih komunalnih preduzeća sa uposlenicima Službe za investicije, komunalne i inspekcijske poslove i predstavnicima firmi "Neimari" d.o.o. i "Mibral" d.o.o. iz Sarajeva. Sastanak, kojem je prisustvovao i načelnik Ibrahim Hadžibajrić, održan je povodom realizacije dva kapitalna projekta u Starom Gradu: rekonstrukcija infrastrukturne mreže i popločavanje Baščaršijskog trga, te projekat rekonstrukcije infrastrukturne mreže i sanacije ulice Strošići.
Razgovaralo se o predviđenoj dinamici radova, te uključivanju komunalnih preduzeća u realizaciju pomenutih projekata. Predstavnici firmi BH Telecom, Elektroprivreda, Sarajevogas i Vodovod i kanalizacija izrazili su spremnost za učešće u projektima, izmjenom postojećih instalacija na ovim lokacijama, a koje su u njihovim nadležnostima.
Dogovoreno je da će radovi u ulici Strošići početi po okončanju grijne sezone, dok je početak radova na Baščaršijskom trgu predviđen sredinom mjeseca aprila.

 

Radovi rekonstrukcije Baščaršijskog trga podrazumijevat će sanaciju postojeće mreže komunalne infrastrukture, odvodnju oborinskih voda, a za završni sloj predviđene su kamene ploče od jablaničkog rodolita, iste one kojima je prethodno rađena i rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk.
Finansijeri ovog velikog projekta su općine Stari Grad Sarajevo i Osman Gazi iz Burse. Obje općine su Turskoj upravi za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) koja je implementator projekta uplatile po 550.000 KM.
Rok za za završetak radova je 90 dana.

 U ulici Strošići radovi će se izvoditi u dvije faze. Prva faza radova podrazumijevat će rekonstrukciju

centralnog dijela, a u drugoj je predviđena rekonstrukcija pet krakova ulice.
U obje faze radit će se kompletna izmjena infrastrukture, te postavljanje novih vodovodnih i kanalizacionih cijevi, te kišnih i fekalnih odvoda. Predviđeno je postavljanje oko 800 metara kanalizacionih i vodovodnih cijevi, preko 180 individualnih priključaka, te postavljanje preko 1.000 metara kvadratnih kaldrme.
Projekat finansiraju Ministarstvo prostornog uređenja Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad Sarajevo. Vrijednost projekta, prve faze je oko 380.000 KM.
Rok za za završetak radova je 38 kalendarskih dana.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630