U školi na Vratniku nastavljen program inkluzije


17. 2. 2015

Program inkluzije osoba sa invaliditetom kroz kulturne i sportske sadržaje nastavljen je u Osnovnoj školi "Hamdija Kreševljaković". Projekat predviđa seriju predavanja za sve učenike četvrtih razreda sa područja Starog Grada. Prvo predavanje o podizanju svijesti o problemu "Bijelog štapa" održano je u decembru prošle godine učenicima četvrtih razreda Osnovne škole "Vrhbosna".
Učenicima četvrtih razreda sa Vratnika jučer (16. februara) je održano edukativno predavanje o problemima s kojima se svakodnevno susreću osobe sa ovom vrstom invaliditeta, te o podizanju svijesti o problemu "Bijelog štapa".
Predavanje su održali Senija Okić, profesorica historije, a inače i evropska prvakinja slijepih u kuglanju; Kenan Kudus, šahista, goalball igrač i predsjednik Sportskog društva slijepih Kantona Sarajevo i Zoran Ðukić, selektor BH kuglaške reprezentacije slijepih.
Govorili su im o načinu kako se slijepe osobe snalaze u svakodnevnom životu i određenim situacijama, te kako slijepa osoba, kroz aktivno bavljenje različitim sportskim disciplinama podiže svoju psihološku stabilnost, kako sport pomaže unaprjeđenju sociološke uravnoteženosti i fizičke osposobljenosti slijepe osobe.
Posebna atrakcija su bile šahovske partije koje je Kenan Kudus odigrao sa nekoliko učenika i kada su sa povezom na očima pokušali igrati lopte ili se snalaziti u prostoru.
Kako su nam kazali iz Službe za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj Općine, jedan od primarnih ciljeva ovog projekta je da se kroz direktnu interakciju sa učenicima razbijaju predrasude o osobama sa invaliditetom, da se podigne svijest i odgovornost u odnosu na ukupne probleme „bijelog štapa“. “Cilj je da se mladi ljudi ohrabre kada se nađu u situaciji da mogu pružiti pomoć slijepoj osobi, paraplegičaru i sl.”, pojašnjavaju u Službi.
Pored navedenog, inkluzija u obrazovnom sistemu je civilizacijska tekovina potvrđena u ukupnoj obrazovnoj legislativi, tako da je vrlo realno da u istom razredu sjede djeca koja vide, slabovidni i slijepi, što podrazumijeva adekvatan nivo tolerancije, humanosti i solidarnosti.
Iz Službe su dodali kako će projekt biti nastavljen organizovanjem predavanja i u ostalim starogradskim osnovnim školama.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630