Postavljeni temelji prve pasivne kuće u Sarajevu


07. 5. 2014

Na Kovačima, u ulici Nadmlini, danas je položen kamen-temeljac za izgradnju prve pasivne kuće u Sarajevu, kuće koja će svojom vrhunskom toplotnom izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora znatno smanjiti potrošnju energije. Projekat realizuju Općina Stari Grad, koja je ustupila lokaciju i izdala potrebne dozvole i firma Promo d.o.o. koja je do sada izgradila niz niskoenergetskih objekata u mnogim zemljama Evrope.
Ovo je prva pasivna kuća koja se gradu u Kantonu Sarajevo, a prema riječima direktora firme “Promo”d.o.o. Kemala Čolaka, ovo su tzv “kuće budućnosti”.
Pasivna kuća je niskoenergetski objekat koji osobinama ugrađenog materijala i načinom izbora grijanja i hlađenja pruža ugodan unutrašnji prostor i udoban boravak tokom cijele godine (zimi je prosječna temperatura 20 stepeni, a ljeti 26 stepeni), uz vrlo malu potrošnju energije.
Kamen-temeljac položili su načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor firme “Promo” d.o.o Kemal Čolak.
Naglasivši da će ovim kućama biti zadovoljni svi koji ih sagrade, Čolak je dodao: “ Ovo je prva pasivna kuća koju radimo i darujemo je građanima Općine Stari Grad, grada Sarajeva i Kantona. Ovo je veliki doprinos kako za građevinarstvo tako i za uvjete stanovanja i snižavanje troškova”.
Načelnik Hadžibajrić je najavio da će uskoro početi iskopavanje temelja za gradnju pasivne kuće, a sama montaža neće trajati dugo.
“Ovo je specijalna vrsta gradnje kojom se štedi energija i do 15 puta u odnosu na klasičnu gradnju. Kuća će sl

užiti kao ogledni primjer svima onima koji budu zainteresovani za ovakvu gradnju, a jedan dio će biti iskorišten i za mjesnu zajednicu Kovači,” kazao je Hadžibajrić.
Završetak gradnje projekta predviđa se za tri mjeseca s obzirom da će na gradilište uskoro biti isporučeni gotovi zidovi sa pripremljenom fasadom, vodom, strujom. Ukupna površina kuće iznosit će oko 103 m2.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630