U petak manifestacija “Vratnik pjeva Danu mladosti”


22. 5. 2013

U cilju revitalizacije i oživljavanja priredbe “Pjevajmo Danu mladosti”, te u čast Mensura Mrehića, poznatog kompozitora i harmonikaša, koji je prvi organizovao pomenutu priredbu, u petak, 24. maja, u 19:00 sati, u Domu kulture na Vratniku održat će se manifestacija “Vratnik pjeva Danu mladosti”.
Organizator događaja je Nađa Mrehić-Mulahasanović, sestra Mensura Mrehića, a bit će to prilika da se prisutni prisjete bogate karijere muzičke porodice Mrehić, te obilježe 50.godišnjicu od Nađinog prvog nastupa 1963. godine.
Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Općine Stari Grad, te će je otvoriti načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Voditelj manifestacije će biti Enver Šadinlija, a uvodnu riječ dat će Muradif Brkić.

Na priredbi “Vratnik pjeva Danu mladosti” nastupit će svi pjevači koji su potekli sa Vratnika ili su na tom mjestu ostvarili svoje prve muzičke korake. Tokom višesatnog muzičkog događaja najavljeni su nastupi sljedećih izvođača:
Salem Trebo, Orhan Ahmagić, Edin Pandur, Ljubica Berak, Sejo Huseinbegović, Sejo Pitić, Arif Alajbegović, Ibro Mangafić, Hanka Paldum, Hari Varešanović, Subhija Šehović, Sabrija Šehović, Faruk Repovac, Nedžad Imamović, Almir Hukelić-Aka, Naida Ćatić, Andrija Števanić, Kenan Hodžić, Adžem Muhamed, Miro Mijatović, Salko Crnčalo, Mahir-gitara i drugi. Sve izvođače pratit će orkestar Nijaza Hatića. Ulaz je slobodan.


 

Mensur Mrehić

Mensur Mrehić (rođen 1944. godine) bio je čuveni kompozitor i harmonikaš, a po profesiji štimer klavira i muzičkih instrumenata. Iza njega su ostali brojni hitovi koje je komponovao, kao što su: “U duši njenoj drugi se krio”, “Eh, što mi se kahva pije”, “Jedno srce, dvije žene”, “Zvijezda ljubavi” i dr. Mensur Mrehić je 1963. godine prvi put organizovao takmičenje amatera pjevača na Vratniku, pod nazivom “Pjevajmo Danu mladosti”, na koje se prijavilo oko 300 kandidata. Manifestacija je postala tradicionalna i održavala se dugi niz godina, a zahvaljujući ideji njegove sestre Nađe, bit će ponovo oživljena. Inače, Nađa Mrehić- Mulahasanović (rođena 1950. godine) po profesiji je pjevačica i prvi put je nastupila 1958. godine na školskom takmičenju, gdje je osvojila prvo mjesto izvedbom pjesme “Harmoniko moja, suzom nakvašena”. Snimila je dvije ploče, 1970. i 1980. godine. Na takmičenju “Pjevajmo Danu mladosti”, tri puta je osvajala prvo mjesto (1963, 1964. i 1965.godine). Aza Mrehić, drugo dijete u prodici Mrehić, također je imala uspješnu muzičku karijeru. Svirala je bas gitaru i 15 godina bila član Ansambla “Ðerdan”. Porodica Mrehić je izuzetno cijenjena i poznata u muzičkom svijetu, a potekli su sa Vratnika gdje važe za jednu od najstarijih i najuglednijih porodica.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630