Načelnik primio delegaciju iz Burse povodom uspostavljanja Informacionog sistema na Kovačima


07. 5. 2013

Povodom sutrašnje promocije projekta uspostavljanja Informacionog sistema na Šehidskom mezarju Kovači, načelnik Ibrahim Hadžibajrić primio je danas delegaciju grada Bursa, koji finansira ovaj projekat. Podsjećamo, prilikom posjete delegacije Općine Stari Grad Bursi, početkom aprila ove godine, potpisan je Protokol o saradnji i realizaciji projekta uspostavljanja Informacionog sistema na Šehidskom mezarju Kovači.
Projekat je u nadležnosti Fonda memorijala, a do njegove realizacije je došlo prvenstveno zbog čvrstih prijateljskih veza Općine Stari Grad i Grada Bursa.
Informacioni sistem na Šehidskom mezarju Kovači imat će softver i touchscreen u drvenoj konstrukciji, prilagođenoj izgledu mezarja. Na ekranu će biti mapirano svako grobno mjesto, te fotografije i kratke biografije svih 1.492 šehida.
Na aplikaciji će biti i prateći sadržaji o samom Fondu memorijala, biografija prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, tekstovi o agresiji 1992-1995. godine i drugo, a sav materijal će biti na bosanskom, turskom, njemačkom, engleskom i italijanskom jeziku.
S obzirom da kompletan projekat finansira grad Bursa, a u međuvremenu je došlo do povećanja obima posla i finansijskih troškova, danas je potpisan aneks na postojeći Protokol o saradnji. Bursa planira za kompletan projekat izdvojiti 42.000 eura.
Delegaciju Burse, predvođenu Osmanom Albayrakom, primili su danas načelnik Ibrahim Hadžibajrić i sekretar organa državne službe Diana Salihbegović.
Svečano otvorenje Informacionog sistema na Šehidskom mezarju Kovači bit će upriličeno sutra, 08.maja u 11:30 sati. Prethodno, u 10:30 bit će svečano otvoreno turbe hadži hafizu Halidu ef. Muliću izgrađeno u haremu Bakr-babine džamije (At mejdan).
U 12:00 sati najavljeno je otvorenje novoizgrađene Mevlevijske tekije na Kovačima, naziva Balkansko-mevlevijski istraživački centar.
Općina Stari Grad Sarajevo je dala doprinos realizaciji ovih projekata gradnjom čvrstih prijateljskih veza i potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju sa Općinom Seldžuk-Konya koja je finansirala gradnju tekije i Gradom Bursa koji je finansirao uspostavu Informacionog sistema.
Svečanom otvorenju će prisustvovati i ministar vanjskih poslova Republike Turske, Ahmed Dautoglu, gradonačelnik Grada Bursa Redžep Altepe, te delegacija Općine Seldžuk – Konya.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630