Mevlevijska tekija na Kovačima – Balkanski mevlevijsko-istraživački centar


22. 5. 2013

Novosagrađena Mevlevijsku tekiju na Kovačima, zvanično je otvorena 08. maja, 2013. godine.
Još u osmanskom periodu na tom mjestu bila je sagrađena tekija koja je srušena '50-ih godina, a na njenom mjestu podignut ugostiteljski objekat koji je srušen u vrijeme agresije na naš grad. Tekija danas nosi naziv Balkanski mevlevijsko-istraživački centar i njenu gradnju je sa oko 800.000 KM finansirala Općina Seldžuk-Konya sa kojom Stari Grad već dvije godine vežu čvrste pobratimske veze.
Koordinator Kulturno edukativnog centra Konya - Sarajevo Sanel Mušović, pojasnio je velikom broju zvanica koje su se tog dana okupile u tekiji kako je prvobitno planirano da tekiju otvori turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, ali je on zbog brojnih obaveza tekiju posjetio u jutarnjim satima zajedno sa članom Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, zvanično je otvorivši.
Mevlevijskom tekijom će upravljati Udruženje “Hadžimujaga”, čiji je direktor Velija Kukuruzović podsjetio na riječi rahmetli hafiza Hadžimulića kome je gradnja ove tekije bila velika želja. “Ako je sagradite, blago vama! Evo, danas smo doživjeli to 'blago nama', “ kazao je Kukuruzović.
Zahvalivši se finansijerima iz Seldžuka, Kukuruzović je dodao da su gradnjom ove tekije slušači Mesnevije dobili idelan kutak gdje će izučavati to veliko djelo.
Načelnik Hadžibajrić još jednom je iskoristio priliku da se zahvali 'braći' iz Republike Turske jer bez njihove pomoći nijedan od projekata koji su danas predstavljeni ne bi ugledao svjetlo dana. Ipak, načelnik Općine Seldžuk, Ibrahim Ugur Altaj, kazao je da mu je čast što je doprinio da se ponovo digne na noge objekat koji je još 1462. godine sagradio veliki Isa-beg Ishaković.
“Zahvaljujem se Ibrahimu Hadžibajriću koji je dao najveći napor da se sagradi ova tekija, a mi smo dali samo mali doprinos, finansirajući gradnju. Vjerujem da će za sve vas ovo biti mjesto mira i sreće,” kazao je u svom obraćanju Altaj.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630