Počela izgradnja Mevlevijske tekije


17. 10. 2012

Početak radova izgradnje Mevlijske tekije, iznad Šehidskog mezarja Kovači, ozvaničen je danas (17. oktobra, 2012. godine) u prisustvu Ibrahima Hadžibajrića načelnika Općine Stari Grad, Nurudina Džihe direktora Fonda memorijala i Zulkufa Oruča predstavnika Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Riječ je o projektu izgradnje Mevlevijske tekije na lokalitetu ispod Žute tabije. Projekat je urađen tako da se tekija uklopi u ambijentalnu sredinu Starog Grada, po uzoru na tekiju koja je na ovom mjestu izgrađena u osmanskom periodu, a srušena '50-ih godina. Kasnije je na ovoj lokaciji izgrađen ugostiteljski objekat koji je srušen u toku agresije na naš grad. Mevlevijska tekija koja će se graditi bit će površine 400 metara kvadratnih. Kompletan projekat izgradnje finansirat će Općina Seldžuk sa kojom se Općina Stari Grad prošle godine bratimila.
Ibrahim Hadžibajrić načelnik Općine Stari Grad Sarajevo pojasnio je kako je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) provela tender za izbor izvođača radova na izgradnji Mevlevijske tekije i izabrala firmu “Džekos”d.o.o. iz Sarajeva.
“Priča o ovom projektu počela je još prije pet i po godina kad sam bio direktor Fonda memorijala za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca i zaista sam presretan što je ova ideja zaživjela,” kazao je Hadžibajrić.
Nurudin Džiho direktor Fonda memorijala koji će vršiti nadzor nad izgradnjom tekije kazao je da je jutros objekat iskolčen, te da su i zvanično počeli radovi na izgradnji. “Rok za završetak radova je pet mjeseci i nadamo se da će nam vremenske prilike dozvoliti da radove završimo u dogovorenom roku. Pokušat ćemo da iskope završimo prije početka većih padavina”, dodao je Džiho.
Dr. Zulkuf Oruč predstavnik Turske agencije za saradnju i koordinaciju pohvalio se uspješnom saradnjom sa Općinom Stari Grad. “Naša agencija je most u realizaciji projekata između Turske i BiH. U posljednjih šest mjeseci realizovali smo projekat “Galerija 11/07/95”, a danas smo počeli i sa gradnjom Mevlevijske tekije koju će finansirati Općina Seldžuk”, pojasnio je Oruč.
Projekt izgradnje Mevlijske tekije s oko 830.000 KM finansirat će Općina Seldžuk, a izvođač radova je firma “Džekos”d.o.o. iz Sarajeva. Rok za izvođenje radova je pet mjeseci.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630