Rješavanje problema oticanja vode niz ulicu Muhameda Basare


31. 8. 2020

Posjetili smo ulicu Muhameda Basare na Bistriku i razgovarali sa građanima koji se već neko vrijeme suočavaju sa oticanjem velikih količina vode niz ulicu, a nekima i u same stambene objekte. Općina Stari Grad, na čelu sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, odmah je djelovala i pokrenula projekat postavljanja novih drenažnih instalacija.

Riječ o vrlo specifičnom terenu sa velikom količinom podzemnih voda, a problem je predstavljao nedostatak kvalitetnih instalacija, što nam je potvrdila Ena Avdić koja stanuje u ulici Muhameda Basare na broju 9. „Voda nam se sa više strana sljevala pravo u kuću i plavila dvije sobe. U ulaznoj sobi nemamo struju zbog toga, a zidovi i stepenice su trajno oštećeni. Najgore je bilo za vrijeme obilnijih padavina“, ispričala je Ena. Ona je dodala da su radovi, koje je pokrenula Općina Stari Grad, od vitalnog značaja: „Projekat je počeo prije nekoliko dana i već je mnogo bolje. Vode više nema u našoj kući, zidovi i podovi se već suše, presretni smo i zahvalni zaista“, dodala je stanovnice ove ulice.

Na licu mjesta smo sreli i 73-godišnjeg Mirsada Handžara, starosjedioca ove ulice. Iako njegova kuća nije direktno ugrožena kao Enina, potvrdio nam je da je situacija sa vodom bila vrlo teška: „Problem sa oticanjem vode traje dugo, ali posljednjih nekoliko mjeseci situacija je bila kritična. Voda je neprestano curila niz ulicu, vidite da se pojavilo i rastinje, ljudi su padali, ne smijem ni da pomislim šta bi se desilo dolaskom zime i nižih temperatura“, kazao je Mirsad, koji je pohvalio ovaj potez Općine Stari Grad i zahvalio se načelniku Hadžibajriću na brizi za stanovnike ovog dijela Bistrika.

Iz nadležne Službe za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad su pojasnili da se intenzivno radi na rješavanju ovog problema. „Prvobitno je ispitan kompletan teren, a potom su pročišćeni svi šahtovi od ulice Bistrik do iza Bistričke stanice, uključujući i pročišćavanje starog austro-ugarskog bunara i izvora iznad Bistričke stanice. Izvršen je iskop zemlje dubine jedan i po metar za drenažni rov, gdje su postavljene drenažne cijevi u dužini 15 metara, te odvodne cijevi dužine 40 metara“ rekli su u Službi. Po završetku tih radova, rov je zatrpan drenažnim kamenom, a cijevi su spojene u novoizgrađeni šaht u ulici Muhameda Basare na glavnu kanalizacionu mrežu, čim je trajno spriječeno dalje curenje vode. „Dijelovi ulice koji su oštećeni kopanjem će biti asfaltirani, a ukoliko dozvole vremenske prilike projekat možemo u potpunosti okončati za sedam dana“, potvrdili su u Službi za investicije i komunalne poslove Općine. Izvođač ovih radova je firma KS Invest, a finansijer Općina Stari Grad sa oko 9.000 KM.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630