Četvrt stoljeća od ubistva 43 građana na ulazu u Gradsku tržnicu Markale


28. 8. 2020

U srcu Starog Grada, u ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64 (sjeverni ulaz u Gradsku tržnicu) danas je obilježeno 25 godina od jednog od najvećih masakara za vrijeme agresije i opsade Sarajeva u kojem su 43 osobe izgubile život.

Ubojiti minobacački projektil, ispaljen sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske na planini Trebević, je na mjestu usmrtio 43, a ranio 84 osobe. Ovaj događaj i zločin okarakterisan je kao jedan od najužasnijih u periodu opsade i detaljno planirane agresorske kampanje granatiranja i snajperskog djelovanja koja je za cilj imala prvenstveno terorisanje civilnog stanovništva. Masakr kod Gradske tržnice bio je posljednji veliki zločin agresora u opkoljenom Sarajevu. Uslijedila je operacija NATO-a „Deliberate force“ (Namjerna sila), a rezultat je bila deblokada Sarajeva i povlačenje artiljerije sa položaja oko glavnog grada naše zemlje, te na kraju potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u novembru 1995. godine koji je okončao najkrvaviji vojni sukob u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

U znak sjećanja na žrtve ovog velikog masakra u opkoljenom Sarajevu, članovi porodica nastradalih, njihovi prijatelji, građani Sarajeva, te predstavnici svih nivoa vlasti i brojnih udruženja su polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast. U ime Općine Stari Grad Sarajevo i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića cvijeće su položili i Fatihu proučili Safija Šehović, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, Enes Smajlović, vršilac dužnosti općinskog pravobranioca, Edina Osmanagić, pomoćnica načelnika za finansije i Hamida Gušić, po ovlaštenju rukovodilac Službe kabineta općinskog načelnika.

Damir Malagić ne propusti nijedan 28. avgust da se sjeti i oda počast dvojici svojih prijatelja, koji su tog tragičnog dana izgubili živote, a on čudom ostao živ. „Tih dana sam još kao 15-godišnjak radio u tržnici i prodavao svijeće. Drugovi, čija imena su upisana na spomen ploči, Dario Dlouhi i Adnan Ibrahimagić, su došli da me posjete. Izašli su iz tržnice, pala je granata, nastao je pakao, vidio sam njihova raskomadana tijela. Jako je teško sjetiti se tih momenata, ali ljudi, i to u većem broju, moraju dolaziti na ovo mjesto 28. avgusta, da se sjete, da opominju“, kazao nam je Damir. Na ovo obilježavanje je čak iz Amerike došla Lejla Tričić, čija je nana Halida Cepić izgubila život u ovom masakru. „Na dan kada se ovo desilo ja sam već bila u Americi, sve sam vidjela na televiziji, saznavši da je nana izgubila život mi je taj dan pretvorio u najgori momenat u životu. Strašno mi je slušati priče da ovaj zločin nisu počinili agresori pripadnici Vojske Republike Srpske, ali koliko je u mojoj moći ću se boriti da takvo mišljenje i banalno opravdanje nikada ne preovlada“, dodala je na kraju vidno potresena Lejla.

U masakru kod Gradske tržnice prije 25 godina poginuli su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Dukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Riad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630