Porušeni svi privremeni objekti u ulici Dženetića čikma


24. 6. 2020

Porušeni su svi privremeni objekti u ulici Dženetića čikma, a ekipe KJKP“Rad“ trenutno rade na odvozu šute i otpada. Prinudno uklanjanje objekata počelo je u ponedjeljak, 22.06.2020. godine s ciljem postupanja prema aktima donesenim od strane Službe za opću upravu i inspekcijske poslove i privođenjem zemljišta krajnjoj namjeni.

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad za objekte u Dženetića čikmi prošle godine je provela postupak u skladu sa svim zakonskim procedurama, prema Zakonu o prostornom uređenju i Zakonu o inspekcijama, te donijela rješenje o rušenju privremenih poslovnih objekata. Radilo se o jedanaest prizemnih privremenih objekata za koje je urbanističko-građevinski inspektor Općine Stari Grad utvrdio da su istekle urbanističke saglasnosti i odobrenja za njihovo postavljanje.

Rušenje privremenih objekata u ulici Dženetića bilo je zakazano za 16.decembar, 2019. godine. Korisnici ovih objekata tada su zatražili od Općinskog suda određivanje mjere osiguranja zabrane prinudnog rušenja, što je Općinski sud prihvatio. Napominjemo da su svi zahtjevi korisnika bili neosnovani i paušalni jer oni nisu uknjiženi kao vlasnici ni kao posjednici navedenih objekata u zemljišnim knjigama, kao ni katastru, odnosno katastarskom operatu Općine Stari Grad Sarajevo.

Na Rješenje Općinskog suda, Općina Stari Grad Sarajevo uložila je žalbu Kantonalnom sudu u Sarajevu. Kantonalni sud u Sarajevu uvažio je žalbu Općine Stari Grad i odbio mjeru kojom je zabranjeno prinudno rušenje. U rješenju Kantonalnog suda naglašeno je da se nesporno radi o privremenim objektima na kojima zakupci nisu mogli steći pravo vlasništva ni građenjem ni dosjelošću u smislu Zakona o vlasničko-pravnim odnosima ili Zakona o stvarnim pravima FBiH.

Općina Stari Grad Sarajevo pokrenula je u ponedjeljak postupak prinudnog uklanjanja privremenih objekata u ulici Dženetića čikma. Jedan objekat već je srušen u decembru prošle godine, a preostalih deset srušeno je do danas.

Pored firme angažovane za poslove rušenja i uklanjanja objekata, na terenu su tokom rušenja bili prisutni I pomoćnik načelnika za opće i inspekcijske poslove Heni Erduan Ćesir, šefica Odsjeka za inspekcijske poslove Nevzeta Mulalić, urbanističko-građevinski inspektori koji vode predmet i policija.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630