Nastavljeno uklanjanje privremenih objekata u Dženetića čikmi


23. 6. 2020

Uklanjanje privremenih objekata u ulici Dženetića čikma nastavljeno je jutros, a ekipe KJKP“Rad“ već su djelimično porušile prva dva objekta. Pored firme angažovane za poslove rušenja i uklanjanja objekata, na terenu su i danas pomoćnik načelnika za opće i inspekcijske poslove Heni Erduan Ćesir, šefica Odsjeka za inspekcijske poslove Nevzeta Mulalić, urbanističko-građevinski inspektori koji vode predmet i policija.

Općina Stari Grad Sarajevo pokrenula je postupak prinudnog uklanjanja privremenih objekata u ulici Dženetića čikma, a nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu, svojim Rješenjem od 13.05.2020. godine, preinačio Rješenje Općinskog suda u Sarajevu na način da je odbio mjeru osiguranja kojom je bilo zabranjeno prinudno izvršenje odnosno rušenje privremenih objekata.

Po donošenju rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu, Općina Stari Grad zakazala je prinudno rušenje privremenih objekata u ulici Dženetića čikma za 22.06.2020. godine.

Sve ove aktivnosti pokrenute su kako bi se postupilo prema aktima donesenim od strane Službe za opću upravu i inspekcijske poslove kojima je naloženo uklanjanje ovih objekata prinudnim putem, a sve s ciljem privođenja zemljišta krajnjoj namjeni. Uklanjanje svih objekata bi trebalo biti završeno do sredine sedmice.

Služba za opće i inspekcijske poslove Općine Stari Grad za objekte u Dženetića čikmi provela je postupak u skladu sa svim zakonskim procedurama, prema Zakonu o prostornom uređenju i Zakonu o inspekcijama, te donijela rješenje o rušenju privremenih poslovnih objekata. Radi se o jedanaest prizemnih privremenih objekata za koje je urbanističko-građevinski inspektor Općine Stari Grad utvrdio da su istekle urbanističke saglasnosti i odobrenja za njihovo postavljanje. Jedan objekat srušen je u decembru prošle godine, a rušenje preostalih deset objekata počelo je jučer.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630