U Ferhadiji polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena godišnjica stradanja 26 građana u redu za hljeb


27. 5. 2020

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i učenjem Fatihe na mjestu masakra u ulici Ferhadija obilježena je godišnjica stradanja građana Sarajeva koji su na ovom mjestu prije 28 godina čekali u redu za hljeb. Tog dana je smrtno stradalo 26, a teže i lakše ranjeno 108 građana od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene s agresorskog položaja u okolini grada. Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. do 1995. godine.

I danas su se na obilježavanju godišnjice okupile porodice poginulih, a razgovarali smo sa Merdžidom Salić-Ahmetovski kojoj je tog dana u Ferhadiji ubijena majka Hatidža.

„Živjeli smo ovdje u komšiluku. Taj dan nije 'došao' hljeb sa lijeve strane na Mošća banju kako je inače dolazio jer je jako pucalo i majka je prešla ovamo po hljeb, sa ostalim komšijama. Dosta mojih komšija je tog dana izgubilo život. Mi u početku nismo ni znali šta se desilo, čak smo čuli detonaciju al tad nam je to bilo nepoznato, ja sam bila jako mlada i nisam mogla znati šta je detonacija. Međutim, kad se nije vratila kući onda smo je počeli tražiti i... Bilo je grozno, to nikad zaboraviti ne mogu, „ ispričala je vidno potresena Merdžida.

Obilježavanju godišnjice ovog stravičnog stradanja prisustvovale su brojne delegacije, građani Sarajeva, porodice i prijatelji ubijenih. U ime Općine Stari Grad cvijeće su položili pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Lejla Dizdarević, v.d. općinskog pravobranioca Enes Smajlović, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić i zamjenik predsjedavajućeg Sanel Dragolovčanin.

Tog dana u Ferhadiji su živote izgubili: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri – Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić – Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630