SJEĆANJE NA POGINULE BRANITELJE NA MEZARJU KOVAČI


30. 5. 2009



 

30. maja na šehidskom mezarju Kovači obilježena je 16. godišnjicu od pogibije 28 pripadnika Prve brdske brigade Stari Grad Sarajevo.

Suborci, rodbina poginulih kao predstavnici kantonalne i općinske vlasti (kantonalni premijer Besim Mehmedić i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić) položili su cvijeće te učenjem Jasina i Fatihe odali počast poginulim braniteljima Sarajeva.
Skupu su takođe prisustvovali i gospođa Bahrija Kituša, dopredsjednica Federalne organizacije porodica šehida i poginulih boraca i ujedno predsjednica Kantonalne organizacije u Sarajevu i nekadašnji član Predsjedništva RBiH, gospodin Ejup Ganić.

Skupu se obratio Petrović Andrej, član sekcije Zelenih beretki Vogošća i naglašavajući potrebu čuvanja sjećanja na ovaj i druge značajne datume podsjetio: “…Danas smo tu da odamo počast najhrabrijim sinovima Bosne i Hercegovine, šehidima Prve brdske brigade i svim šehidima Bosne i Hercegovine. Naučili smo puno o vašem patriotizmu i o borbi koju ste vodili u farmerkama i tenama…”, “Svjedoci smo mnogih dešavanja u zadnjih 15 dana koja su se dešavala u našem gradu Sarajevu. Mi vaša djeca malo smo zbunjeni. Dali smo ovoliko naših očeva na mezarju Kovači i na svim drugim mezarjima širom Bosne i Hercegovine i pitamo se zašto i za koga? Mi, njihova djeca zaista znamo za koga ali se pitamo ko pokušava da umanji vrijednost i veličinu odbrambenog rata u Sarajevu i Bosni I Hercegovini…”.

Tog 30. maja 1993. na obroncima Trebevića za odbranu Sarajeva i BiH živote su dali Nedim Ajanović, Haris Bašić, Edib Čorda, Avdo Hodžić, Kenan Imširpašić, Mirsad Mešić, Senad Osmanagić, Fikret Redžo, Mustafa Smajović, Edmir Babović, Almir Džafo, Emir Delić, Nuraga Hodžić, Kerim Kasapović, Nedžad Muminović, Čedomil Perak, Samir Ribić, Pero Stanić, Ahmedin Zejnilhodžić, Mustafa Barlov, Sejfo Džano, Armin Hasanović, Emir Imamović, Enver Kurtović, Alija Oruč, Sanjin Ramović, Edhem Selimović, Nasib Velić i Nuraga Hodžić.

Nakon polaganja vijenaca i učenja Jasina, pručena je i Fatiha na mezaru Prvog Predsjednika RBiH, Alije Izetbegovića.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630