Načelnik Hadžibajrić uručio invalidska kolica 16-ogodišnjem Harunu Pašanoviću, oboljelom od cerebralne paralize


19. 2. 2020

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić uručio je danas invalidska kolica, rađena po mjeri, šesnaestogodišnjem Harunu Pašanoviću koji je 100% invalid i od rođenja boluje od cerebralne paralize.

Četveročlana porodica Pašanović živi na Mošćanici, a o Harunu koji se veoma teško kreće i posljednjih mjeseci je bio ograničen samo na kućni prostor, najviše se brine otac koji ga svakodnevno vozi i u osnovnu školu „Vladimir Nazor“. Harun je osmi razred. Koliko im je ova donacija važna ispričao je upravo Harunov otac, Hasan.

„Harunu sve dosad nisu trebala kolica...mi smo se intenzivno borili s njegovom cerebralnom paralizom na sve načine. Sada je došlo do toga da se on veoma teško kreće i ne može hodati duže od 100 metara, tako da nismo mogli izlaziti iz kuće. Obratili smo se Zavodu za zdravstvenu zaštitu koji su nam odobrili iznos od 600 KM za nabavku kolica. To je bilo nemoguće i onda smo se obratili načelniku Ibrahimu Hadžibajriću,“ ispričao je Hasan. „Nadali smo se da će načelnik Hadžibajrić imati sluha za naše potrebe i napisali smo zahtjev. Veoma brzo nazvali su nas iz Općine i kazali da će Harun dobiti kolica. Nismo mogli vjerovati... Zaista smo neizmjerno zahvalni,“ kazao je Hasan.

Kolica za Haruna koštala su oko 3.500 KM i naručena su iz inostranstva jer je bilo neophodno da se izrade po mjeri, te se na njihovu isporuku čekalo skoro dva mjeseca. Ipak, isplatilo se jer će Harun sada moći provoditi više vremena na otvorenom, te će mu biti dostupne lokacije koje to dosad i nisu bile.

„Ovo je jedna od naših porodica kojoj je bila potrebna pomoć i mi smo reagovali u skladu sa našim mogućnostima. Hasan je ratni vojni invalid kojem je i kuća izgorjela u ratu, a danas se kao porodica suočavaju sa velikim iskušenjem i bolešću. Nadajmo se da će Harunu i njegovoj porodici ova kolica barem malo olakšati svakodnevni život,“ poručio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

Procedura nabavke i isporuke kolica provedena je putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

„Kao roditelju najteže mi pada kontakt sa ljudima kada prolazimo čaršijom“, kaže Hasan. „Moje dijete je autistično, ima ispade, a naši ljudi to još ne razumiju i gledaju drugačije nego što bi trebalo. Ovo je tužna priča, neki kažu da je kazna, a neki da je iskušenje. Ja kažem da je on moje dijete i da je ovo naš život,“ ispričao je ovaj hrabri otac.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630