Sastanak sa stanovnicima Mošćanice: Najavljeni projekti planirani u 2020.godini


07. 2. 2020

Skoro milion konvertibilnih maraka uloženo je u projekte koji su realizovani u najvećoj starogradskoj mjesnoj zajednici – Mošćanici, u 2019. godini. Istaknuto je ovo sinoć na redovnom sastanku građana sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem i njegovim najbližima saradnicima. Prošlu godinu obilježili su projekti iz oblasti infrastrukture, ali i sanacija stambenih jedinica socijalno ugroženih. Istaknuto je da su sanirane i asfaltirane ulice Zmajevac, Hadžijska ravan, Aganovića sokak, Brusulje, Škaljin sokak kod br 68, Hladivode i Nova Baruthana. Za sanaciju stambenih jedinica i nabavku građevinskog materijala socijalno ugroženim porodicama na Mošćanici, prošle godine izdvojeno je skoro 20.000 KM.

„Naši građani najvećim dijelom žive u padinskim krajevima Starog Grada, kao što je i Mošćanica. Naše opredjeljenje svih prošlih godina bilo je da veći dio budžetskih sredstava ulažemo upravo u padinske dijelove. Ono što smo radili u užem gradskom jezgru: Baščaršijski trg, Bravadžiluk, Sarači, Ferhadija, At mejdan...to su projekti za koje smo većim dijelom koristili donatorska sredstva i podršku drugih institucija, a manjim dijelom sredstva našeg budžeta. Prema našim procjenama, u Mošćanicu smo u posljednjih deset godina uložili oko 7,5 miliona maraka,“ poručio je načelnik Hadžibajrić okupljenim građanima.

Općina i ove godine sufinansira minibusku liniju za Faletiće

I na ovom zboru građani su imali priliku da iznose svoje probleme i pitanja upućena općinskoj administraciji, a mahom se radilo o problemima sa komunalnom infrastrukturom, čišćenjem snijega i gradskom saobraćaju. Pojašnjeno je da će se nastaviti rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže, kao i sanacija ulica što je bio prioritet u djelovanju ove lokalne samouprave i prethodnih godina. U 2020. godini radit će se na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži u ulici Hladivode 6-20, te asfaltiranje i sanacija putnih pravaca Gazin Han-Emerovice-Zečija glava, dijela putnog pravca R447, krakova ulica Hladivode, Nova Baruthana i Hadžijska ravan, makadamskog puta Obhodža lipe, neasfaltiranog kraka Faletići itd.

Načelnik je pojasnio građanima i stanje sa minibuskim prevozom kojeg obavlja Centrotrans.

„Nakon višegodišnjih problema koje su građani Mošćanice imali zbog nedostatka gradskog prevoza postigli smo da Centrotrans uvede liniju i za ovo naselje. Morate znati da smo i ove godine u budžetu planirali sredstva kojima će Općina sufinansirati liniju za Faletiće, kao i za Mahmutovac. To je iz razloga što prevozniku ova linija nije isplativa i Općina mora nadomjestiti taj gubitak da biste uopšte imali prevoz,“ kazao načelnik Hadžibajrić.

Među građanima koji su prisustvovali sastanku bio je i Mitar Lakić iz Gornjih Močioca, kod Bukovika, koji pripada Općini Stari Grad. Istakao je da je došao u ime svih svojih komšija da izrazi zahvalnost načelniku i Općini.

“Došao sam na ovaj sastanak u ime svih svojih komšija, ostalih stanovnika, ali i Planinarskog doma Bukovik da se zahvalim načelniku Ibrahimu Hadžibajriću i njegovim saradnicima za svu podršku koju nam pružaju i nadam se da će pružati i u budućnosti. Ta podrška se najviše ogleda u čišćenju puta i uopšte što vode računa o nama i ne zaboravljaju nas. U Gornjim Močiocima živi pet porodica, a tu je Planinarski dom i Lovačka sekcija koja pripada Mošćanici. Zahvaljujući Općini, mi nismo ‘odsječeni’, prohodno nam je i imali smo potrebu da se zahvalimo,” kazao je Lakić.

Od prijedloga građana koji su sinoć rpihvaćeni i bit će riješeni po hitnom postupku izdvajamo postavljanje rukohvata i asfaltiranje na lokalitetu Baruthana 80, tamponiranje i uređenje dionice Hladivode 165, hitna provjera i djelovanje po pitanju odlaganja otpada na lokalitetu Obhodža lipe itd.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630