U završnoj fazi veliki infrastukturni projekat na Širokači vrijedan 650.000 KM


03. 2. 2020

Završena je zamjena kanalizacionih cijevi u ulicama Berkuša mala i Berkuša velika, a po prvi put ugrađene su kanalizacione cijevi u ulici Hadži Mustafe Bostarića na Širokači, potvrđeno je u Službi za investicije i komunalne poslove Općine.

Okončani su i radovi na individualnim priključcima u sve tri ulice. Preostala je još obrada šahtova, te vraćanje terena u prvobitno stanje, čim to vremenski uslovi dozvole, te asfaltiranje ulica Berkuša mala i Berkuša velika na proljeće ove godine. Podsjećamo da je riječ o velikom infrastukturnom projektu rekonstrukcije separatne kanalizacione mreže u ulici Hadži Mustafe Bostarića, na Širokači, vrijednom oko 650.000 konvertibilnih maraka.

Dvadeset domaćinstava ulice Hadži Mustafe Bostarića nisu imali kanalizacionu mrežu. Jedini način spajanja ove ulice na kanalizaciju bio je da se nove instalacije urade i u ulicama Berkuša velika i Berkuša mala što je i urađeno. Ukupno je ugrađeno 666 metara novih cijevi, za fekalnu (333 metra) i kišnu kanalizaciju (333 metra).

Iz mjesne zajednice Širokača kažu da se rješava jedan od većih problema građana u ovom naselju. „Ovim projektom riješen je problem ne samo jedne ulice, nego jednog velikog naselja koje se nalazi između mjesnih zajednica Širokača i Toka – Džeka. Nepostojanje kanalizacije u ovoj ulici ugrožavalo je veliki broj ljudi“, potvrdili su.

 

Šta kažu građani

Razgovarali smo i sa stanovnicima ulice Hadži Mustafe Bostarića: Ešefom Tajićem, Hasretom Kurtanovićem, Hilmijom Haskovićem i Husnijom Šabotićem o tome šta za njih znači ovaj projekat.

Ešef kaže da su više nego sretni urađenim poslom. „Svjesni smo da je ovo bio veliki projekat i da je puno koštao. Zaista smo neizmjerno zahvalni Općini i načeniku koji su ovo pokrenuli i uradili na vrhunski način“, ispričao je Ešef. I njegove komšije su sličnog mišljenja. Husnija Šabotić je kuću napravio ’70. tih godina i kako kaže od tada se 'borio' da se kanalizacija provede do njihovih kuća. „Poslije rata ovdje se sagradilo još dosta objekata, tako da je problem postao toliko složen da je došlo do krajnjih granica'“, ispričao je Husnija.

Njihov komšija Hasret Kurtanović kazao je kako su svi iz ulice bili spremni na bilo koji način pomoći izvođačima radova, kojima su također neizmjerno zahvalni na profesionalnosti. „Nisu nas morali pitati kuda da kopaju u baštama. Samo smo im rekli kopajte gdje god vam treba. Ovo je bio naš krucijalni problem i bili smo spremni na sve samo da se to uradi na pravi način“, kazao je Kurtanović. Inače, u ovoj ulici ima dvadesteak objekata sa oko stotinjak stanovnika.

 

Kako su se radovi izvodili i šta je sve urađeno do sada

Radovi su počeli s donje strane, iz mjesne zajednice Toka - Džeka tj. iz ulice Berkuša mala.

Osim što su zamijenjene stare cijevi u ulicama Berkuša velika i Berkuša mala, te postavljene cijevi u ulici Hadži Mustafe Bostarića, u ulici Berkuša velika urađena je i sanacija vodovodne mreže zajedno sa priključcima. Ovi radovi su morali biti urađeni jer se na dijelu trase nova kanalizaciona instalacija nalazila u koliziji sa postojećom vodovodnom, tako da je bilo neophodno uraditi izmiještanje i sanaciju vodovodne mreže.

Urađeni su priključci za 40 stambenih objekata, slivnici za prihvat oborinskih voda, koji su priključeni na novu kišnu kanalizaciju, te 56 novih šahtova, pola za fekalnu, pola za kišnu kanalizaciju.

 

Značajna investiranja u komunalnu infrastrukturu

Općina Stari Grad svake godine izdvaja značajna sredstva za izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione i vodovodne mreže na svojoj teritoriji, planirajući budžetska sredstva za ove namjene u skladu sa potrebama utvrđenim na terenu. Pored budžetskih sredstava, za ovaj projekat koriste se i namjenska sredstva od vodnih naknada na području općine.

Sredstva za ove radove osigurana su na osnovu sporazuma sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture KS o sufinansiranju ovog projekta sa 500.000 KM od namjenskih sredstava – vodne naknade na području općine Stari Grad, zatim sporazuma sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH o finansijskoj podršci projektu sa 50.000 KM, dok je Općina izdvojila još 100.000 KM za ove radove. Radove izvodi firma Mibral iz Sarajeva.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630