Sa građanima na Mahmutovcu: Nastavit ćemo pomagati građanima kojima je potrebna sanacija kuća i žive u teškim uslovima


13. 1. 2020

U prostorijama mjesne zajednice Mahmutovac sinoć je održan sastanak građana sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem i njegovim saradnicima. Ovo je redovna, dugogodišnja praksa općinskog načelnika da se sastaje sa građanima i razgovara o stanju na terenu, te njihovim potrebama. Nakon građana Baščaršije, Ferhadije, Mjedenice i MZ Medrese sa kojima su sastanci održani u decembru prošle godine, sinoć je na red došao i Mahmutovac.
“Mislim da u ovoj godini moramo posvetiti malo više pažnje mjesnoj zajednici Mahmutovac, kao i MZ Toka-Džeka, i ne govorim to zato što smo večeras ovdje, nego tako i mislim. Evo, došli smo da vidimo koji su ovdje najveći problemi i šta bismo mogli uraditi po tom pitanju, i da napravimo jedan plan prije početka građevinske sezone,” riječi su kojima se načelnik Hadžibajrič obratio građanima.

Nakon što je Adis Hadžović, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove rezimirao projekte koji su prošle godine urađeni u ovoj mjesnoj zajednici, stavivši akcenat na rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Kurtin sokak vrijednu više od 200.000 KM, načelnik Hadžibajrić kazao je da će se projekti nastaviti i ove godine.

“Imali smo prošle godine 26,5 miliona investicija u Starom Gradu i garantujem vam da nijedna druga općina, nijedan drugi nivo vlasti nije toliko radio, a isključivo za interes građana. Ako ćemo gledati i dalje, za ovih 11, 12 godina mojih mandata uloženo je 104 miliona maraka, a podrška drugih nivoa vlasti iznosila je ukupno 8 miliona KM. Dakle, sve su to naša sredstva i sredstva koja smo osigurali od donatora, a šta je sve urađeno najbolje se vidi na terenu. Većinu sredstava usmjeravali smo u ovakva padinska područja jer ovdje živi većinski dio naših građana,” kazao je.

U 2020. godini na Mahmutovcu će se raditi rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u ulicama Kamenica, Kamenica-Sulejmana Zolja, Begovac, Paje i Paje sokak, asfaltiranje ulice Begovac, te potporni zidovi u ulicama Kamenica, Iza bašče i Paje. Ono što je građanima u teškoj materijalnoj situaciji svakako najpotrebnije je sanacija stambenih objekata, a upravo to najavio je načelnik Hadžibajrić.
“Nastavit ćemo i ove godine pomagati ljudima kojima je potrebna sanacija kuća i koji su u teškom stanju. Više od 200 kuća dosad smo tako obnovili, a za ovu godinu smo planirali znatno viši iznos sredstava u budžetu. Pomoći ćemo ljudima kojima je potrebna sanacija krova, novi prozori, vrata, ali zaista samo onim kojima je to neophodno i žive u teškim uslovima. Možete se javiti u svoju mjesnu zajednicu i prijaviti, pa će nadležna služba izvršiti procjenu i izabrati prioritete,” kazao je Hadžibajrić.

Sastanak sa građanima otvorio je vijećnik Općinskog vijeća Stari Grad Nermin Iković koji je također pojašnjavao građanima šta je sve na terenu urađeno i šta je u planu. Pored istaknutih infrastrukturnih, komunalnih problema na kojima će se aktivno raditi, istaknuta je potreba za postavljanjem dodatnih oglasnih ploča na prostoru Mahmutovca, za što će već danas biti upućene ekipe na teren.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630