Šta smo ove godine radili na Sedreniku: Projekti vrijedni oko 800.000 KM


17. 12. 2019

U narednom tekstu donosimo rezime projekata koje je Općina Stari Grad realizovala u toku 2019. godine na području mjesne zajednice Sedrenik. Radi se o projektima iz oblasti infrastrukture koja je i ove godine bila u fokusu djelovanja općinskog načelnika i nadležnih službi. Potpuno novo ruho dobila je ulica Zmajevac, dok je u ulici Alije Nametka konačno riješen problem loše kanalizacione mreže koja je uzrokovala podizanje asfalta. Osim toga, novi asfalt dobile su i ulice Osmana Nakaša i Prvi bataljon.

Više od 300.000 KM uloženo u ulicu Alije Nametka

Ulica Alije Nametka koja se nalazi na spoju mjesnih zajednica Sedrenik i Medresa sada ima novu kanalizacionu i putnu infrastrukturu, što je za stanovnike ovih naselja od velikog značaja.

Obilne padavine početkom ljeta 2018. godine ozbiljno su oštetile kanalizacionu mrežu u ovoj ulici, što je prouzrokovalo podizanje asfalta, otežalo odvijanje saobraćaja, ali i kretanje pješaka. Odmah se pristupilo radovima sanacije dijela kanalizacione mreže ulice Alije Nametka u dužini od 130 metara, da bi ove godine bilo zamijenjeno još 235 metara kanalizacionih cijevi kroz drugu i treću fazu. Nakon toga uslijedilo je asfaltiranje.

Iz Službe za investicije i komunalne poslove su pojasnili da su se radovi izvodili u tri faze zbog složenosti projekta, te da je ovom posljednjom fazom okončan kompletan projekat zamjene kanalizacione mreže u ulici Alije Nametka.

Za radove u ulici Alije Nametka u 2019. godini Općina je izdvojila oko 240.000 KM, dok je prva faza radova iz 2018. godine koštala oko 63.000 KM.

Asfaltirano više od 1,5 km ulice Zmajevac

Ulica Zmajevac ove je godine sanirana i asfaltirana u dužini od 1.520 metara. Saniran je dio od raskrsnice ulice Sarajevskih gazija do kraja mezarja Ravne bakije: urađeno je skidanje starog asfalta i podloge, postavljanje novog tampona, izdizanje šahtova i šibera radi pravilne odvodnje, te asfaltiranje. Projekat je koštao oko 400.000 KM, a finansirali su ga Općina Stari Grad iznosom od 141.000 KM i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo iznosom od 260.000 KM.

Osim toga, saniran je i dio ulice Zmajevac prema Višegradskoj kapiji u dužini oko 70 metara. Radovi su koštali oko 7.000 KM.

Bolji uslovi za stanovnike ulice Osmana Nakaša

Radi obezbjeđenja što boljih uslova za život stanovnika ulice Osmana Nakaša, urađena je sanacija ove ulice u dužini od 380 metara. Kako su ranije kazali iz Mjesne zajednice Sedrenik, mještani ove ulice tražili su njenu sanaciju. “Ulica je bila dotrajala i propala. Više građana je prethodno iniciralo njenu sanaciju i zahvalni su Općini Stari Grad na realizaciji projekta koji je za njih imao veliku važnost,” kazali su u Mjesnoj zajednici. Prethodno je u ulici urađeno uklanjanje grmlja i kamenja, mašinski iskop, te uklanjanje postojeće dotrajale kolovozne konstrukcije. Za ovaj projekat iz općinskog budžeta obezbijeđeno je oko 73.000 konvertibilnih maraka.

Novi asfalt i u ulici Prvi bataljon

Ove godine radilo se i u ulici Prvi bataljon. Urađeno je proširenje glavnog pravca ulice i asfaltiranje slijepog kraka. Novi asfalt postavljen je u dužini od 128 metara i prosječnoj širini od tri i po metra. Općina je sanaciju i asfaltiranje ulice Prvi bataljom finansirala sa oko 19.700 KM.

Sljedeće godine asfaltiranje puta za Barice, Sedrenik čikme i ulice Sedrenik mali

Iako je ulica Barice – u dužini od skoro 400 metara, planirana za sanaciju u 2019. godini, te je izabran i izvođač radova – Tuzlić d.o.o. do toga neće doći. Naime, zbog lošeg iskustva sa ovim izvođačem radova na drugim gradilištima gdje je bio angažovan od strane Općine Stari Grad u ovoj godini, ugovor s njim je raskinut. Nadležna služba provest će proceduru izbora novog izvođača radova, te će ulica Barice biti sanirana u 2020. godini. Također, budžetom za narednu godinu planirana su sredstva i za sanaciju još dvije ulice na Sedeniku, a što su predložili građani. Radi se o ulicama Sedrenik čikma i Sedenik mali.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630