At mejdan: Asfaltirana staza, postavljeni ivičnjaci, zasađeno 13 stabala...


01. 11. 2019

U toku je projekat uređenja šetališta hadži hafiza Halida ef. Hadžimulića pored parka At mejdan, koji za cilj ima promjenu izgleda i funkcije ovog atraktivnog lokaliteta u Starom Gradu. Prema informacijama sa terena radovi se odvijaju u skladu sa ugovorenom dinamikom. Radove je danas obišao i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić

Asfaltirano prošireno šetalište

Urađeno je asfaltiranje proširenog šetališta dužine 112 metara i uklonjeno 780 metara kvadratnih sloja asfalta na dijelu oštećenog kolovoza. Postavljeni su kameni ivičnjaci čitavom dužinom šetališta, te novi betonski ivičnjaci s donje strane prema Miljacki. Asfaltirana je jedna od dvije pješačke staze, urađeno iskolčenje dva platoa za dvije zatvorene samostojeće bašte, te nastavljeni radovi na postavljanja ivičnjaka prema mostu i spoju staze za pješake.

Što se tiče nasipanja zemlje gdje je predviđena zelena površina također je urađen veći dio radova, posađeno je 13 novih stabala i izvršena zaštita istih, ofarbane su i postojeće klupe i korpe za otpatke. Pored toga, urađene su bordure oko drveća, te posađena živa ograda na čitavoj dužini s gornje strane parka i prema autobuskom stajalištu.

„Ttrenutno se vrše radovi na travnjaku, obrezivanje postojećih zasada, te priprema za betoniranje dvije betonske ploče. Vodovod je uradio pregled i nivelisanje postojećih šibera i šahtova na dijelu nove zelene površine“, pojašnjavaju iz nadležne Službe za investicije i komunalne poslove Općine.

Šetalište će biti dugo skoro 120 metara

Novo, mnogo uređenije i atraktivnije šetalište će biti dugo skoro 120 metara, sa ivičnjacima, mobilijarom, a u planu je i postavljanje adekvatne podloge za dvije slobodnostojeće zatvorene bašte koje će biti u funkciji tokom cijele godine.

Projekat je, na inicijativu općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića finansiralo Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS iznosom od oko 90.000 KM, dok radove izvodi KJKP ''RAD'' i KJKP ''PARK'' d.o.o. Sarajevo. Stručni nadzor nad izvođenjem projekta vrši JU Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, a investiciono-tehnički nadzor firma Ambijenta.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630