Počela realizacija velikog infrastukturnog projekta na Širokači vrijednog 650.000 KM


25. 10. 2019

Počela je realizacija velikog infrastukturnog projekta rekonstrukcije separatne kanalizacione mreže u ulici Hadži Mustafe Bostarića, na Širokači, vrijednog oko 650.000 konvertibilnih maraka.

Općina Stari Grad svake godine izdvaja značajna sredstva za izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione i vodovodne mreže na svojoj teritoriji, planirajući budžetska sredstva za ove namjene u skladu sa potrebama utvrđenim na terenu. Pored budžetskih sredstava, za ovaj projekat koriste se i namjenska sredstva od vodnih naknada na području općine.

Sredstva za radove osigurana su na osnovu sporazuma sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture KS o sufinansiranju ovog projekta sa 500.000 KM od namjenskih sredstava – vodne naknade na području općine Stari Grad, zatim sporazuma sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH o finansijskoj podršci projektu sa 50.000 KM, dok se iz budžeta Općine izdvaja još 100.000 KM za ove radove.

Početkom godine, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima, obišao je sve mjesne zajednice i razgovarao sa građanima o problemima na terenu i načinima za njihovo rješavanje. Na sastanku održanom na Širokači, upravo ova ulica bila je jedna od tema, te je obećano da će se problem riješiti do kraja godine.

Domaćinstva iz ulice Hadži Mustafe Bostarića nemaju kanalizacionu mrežu

Iz Službe za investicije i komunalne poslove kazali su da je riječ o velikom, te finansijski i tehnički zahtjevnom projektu. „Dvadesetak domaćinstava ulice Hadži Mustafe Bostarića nikako nema kanalizacionu mrežu. Radit ćemo u tri kraka ulice kako bi se ovi poslovi završili na pravi način“, pojasnili su.

Naime, da bi se moglo uraditi spajanje ulice Hadži Mustafe Bostarića na kanalizacionu mrežu, neophodno je da se urade i nove instalacije u još dva kraka. Ukupna dužina na kojoj će se raditi rekonstrukcija je 333 metra (I krak - 83 metra, II - krak 100 metara i III - krak 150 metara).

Kako su pojasnili iz Mjesne zajednice Širokača, radi se o projektu iznimno važnom za veliki broj stanovnika. „Domaćinstva iz ulice Hadži Mustafe Bostarića nemaju kanalizacionu mrežu što ugrožava i njih i okolne objekte“. Dodali su kako će ovim projektom biti riješeni problemi jednog velikog naselja koje se nalazi između mjesnih zajednica Širokača i Toka - Džeka. „Svi oni s nestrpljenjem čekaju početak ovog projekta“, kazali su.

Poslije rata sagrađene nove kuće u naselju

Koliko su željno čekali početak ovog projekta pokušala nam je ispričati Aiša Alić, jedna od stanovnica ulice Berkuša velika. Ispričala je kako je poslije rata veliki broj kuća napravljen u blizini njene kuće, te da nijedan od tih objekata nema pravi priključak na kanalizaciju. „Ne mogu vam riječima iskazati koliki smo mi problem dosad imali. Jednostavno su samo 'proveli' cijevi iz svojih kuća kroz bašte i u ljetnom periodu gotovo da ne možemo izaći iz kuće od neugodnih mirisa iz bašti,“ ispričala je Aiša. Kako kaže, zahvaljuje se svima koji su doprinijeli da se pokrene ovaj veliki projekat.

Jedan od starosjedilaca ovog naselja, Husnija Šabotić kazao nam je da problem sa kanalizacijom imaju još od 1975. godine . „Kuću sam napravio ’75. godine i od tada se borim da se kanalizacija 'provede' do naših kuća. Međutim, poslije rata sagradilo se još dosta objekata, tako da je problem postao toliko složen da je došlo do krajnjih granica'“, ispričao nam je Husnija. Kaže da su svi mještani spremni da pomognu, te da su saglasni da nove cijevi mogu postavljati tamo gdje je najbolje rješenje, samo da se riješi krucijalni problem za stanovnike ovog naselja.

Postavljen privremeni vod

Radovi su počeli s donje strane, iz mjesne zajednice Toka – Džeka tj. iz ulice Berkuša mala.

Postavljen je privremeni vod kojim će se domaćinstva u ovoj ulici snabdijevati vodom tokom rekonstrukcije kanalizacione mreže.

Nakon prokopa i uklanjanja starih, tehnički neispravnih cijevi, planirana je ugradnja 666 metara novih cijevi, za fekalnu (333 metra) i kišnu kanalizaciju (333 metra), a bit će urađeni i priključci za 40 stambenih objekata. Bit će ugrađeni i slivnici za prihvat oborinskih voda, koji će biti priključeni na novu kišnu kanalizaciju, te ugrađeno 56 novih šahtova, pola za fekalnu, pola za kišnu kanalizaciju. Firma Mibral iz Sarajeva je zadužena za izvođenje radova na ovom zahtjevnom projektu.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630