Počeli su radovi na sanaciji platoa Kovači


21. 10. 2019

Počela je sanacija platoa Kovači, površine oko 2.000 metara kvadratnih. Radi se uklanjanje stare granitne kocke, priprema podloge – uz izdizanje šahtova, a potom postavljanje tj.preslaganje postojeće granitne kocke. Granitne kocke će se temeljito očistiti od ostataka maltera i pripremiti za ponovnu ugradnju.

Ovaj projekat trebao je biti završen prije nekoliko mjeseci, ali zbog loše izvedenih radova od strane prethodno izabranog izvođača raskinut je ugovor sa njim i pokrenuta procedura izbora novog.

U međuvremenu, na platou Kovači iz sigurnosnih razloga urađeno je tzv ‘krpljenje’ dijelova platoa asfaltom kako bi se zaustavilo ispadanje kocki iz podloge. S obzirom da su kocke ispadale iz ležišta prijetila je opasnost da pod pritiskom od automobila dođe do ispadanja i povreda građana ili njihove imovine. Iz tog razloga djelimično je postavljen asfalt, kao privremeno rješenje.

Čim su se stekli uslovi i izabran novi izvođač, projekat sanacije platoa nastavljen je.

“Radovi su počeli s desne strane platoa, iz pravca Islamskog centra. Skinuta je stara kocka, priprema se podloga, a potom će se kocka vratiti i presložiti. Radi se ubrzanim tempom kako bi radovi bili završeni prije zime,” saopćili su iz nadležne Službe za investicije i komunalne poslove.

Podsjećamo, Općina Stari Grad je raskinula ugovor sa privrednim društvom Dinalsa d.o.o. Sarajevo o izvođenju radova: Rehabilitacija ulica Kovači-Ploča. Naime, izvođač se tokom izvođenja radova ponašao izuzetno neprofesionalno i neodgovorno, ne poštujući pravila struke i običaje, a što je za posljedicu imalo nekvalitetno izvedene radove na preslaganju granitne kocke, što je potvrdio i izvještaj nadzornog organa, firme Saraj inženjering d.o.o. Raskidu ugovora doprinijela je i činjenica da su radovi u momentu raskida ugovora trajali već pet mjeseci i nezadovoljstvo Općine kao investitora, ali i građana bilo je sve veće. Saobraćaj i svakodnevna komunikacija na Kovačima bili su otežani, a završetak projekta nije se ni nazirao.

Nakon provođenja nove procedure izbora izvođača radova, izabrana je firma Klico trans gradnja. Iako je rok za završetak 60 kalendarskih dana, radovi će se izvoditi i vikendom kako bi se iskoristile povoljne vremenske prilike i plato doveo u zadovoljavajuće stanje prije zimskih mjeseci.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630